Animal de companie foarte indragit, pisica poate fi considerata si un mic terapeut. Adesea, daca ne jucam cu ea sau doar o mangaiem, ne calmeaza, ne reduce stresul si ne ofera energie pozitiva.
Studii recente au indicat ca persoanele ce au in companie o pisica sunt mult mai linistite si relaxate decat cele care traiesc singure. Terapeutul francez Jean-Yves Gauchet, veterinar in orasul Toulouse, a realizat un studiu asupra pisicilor si a efectelor lor asupra oamenilor. S-a ajuns la concluzia ca pisicile, fata de caini, isi recupereaza sanatatea de trei ori mai repede in urma anumitor leziuni, iar motivul ar fi torsul.
Felinoterapia este o ramura speciala, ce presupune vindecarea sau prevenirea unor imbolnaviri prin intermediul contactului cu pisicile. Metodele acesteia sunt cunoscute din antichitate, iar astazi au inceput sa se aplice din nou, pentru convalescenta si recuperare. Emitand acest sunet al torsului, pisicile devin mai rezistente la factorii de risc. Ele torc fie cand sunt multumite si vor sa doarma, fie cand sunt intr-o situatie de stres maxim. Torsul pisicilor are acelasi efect calmant si asupra oamenilor cu care vin in contact. Explicatia este ca sunetul torsului accelereaza productia de serotonina, „hormonul fericirii”, hormon care este implicat si in calitatea somnului si in confortul nostru psihic.
Pisica elimina si energiile negative, mangaiatul ei eliminand anxietatea. De asemenea, prezenta ei poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale si reduce riscul unui infart miocardic. Aceste animalute de companie pot fi considerate veritabili terapeuti, confortul resimtit de persoanele ce intra in contact cu ele crescand semnificativ, iar orice stare negativa este indepartata.
Un alt efect uimitor al pisicilor asupra organismului este imbunatatirea memoriei. In Orient, se considera ca punctele ce activeaza memoria se afla in centrul palmei, iar mangaierea pisicii nu face decat sa le stimuleze. Medicii au observat, de asemenea, ca in familiile in care exista animale de companie, in special pisici, atmosfera este mai senina, iar bolile mai rare.
Desi sunt greu de intretinut si trebuie sa avem o atentie sporita, dar si o responsabilitate pe masura atunci cand tinem o pisica, nenumaratele calitati ale prietenului nostru patruped sunt extrem de benefice, avand un rol important in echilibrul nostru psihic.