Din 1 septembrie Romania va fi luminata doar de becuri economice

Din 1 septembrie Romania va fi luminata doar de becuri economice

De sambata, 1 septembrie, va intra in vigoare retragerea becurilor cu incandescenta prevazuta de Uniunea Europeana.

Din 1 septembrie Romania va fi luminata doar de becuri fluorescent compacte

Masura UE este menita sa conduca la economisirea energiei electrice pe raza spatiului euro. Primul pas in acest sens a fost facut in septembrie 2009, cand au fost retrase de la comercializare becurile cu incandescenta cu o putere de peste 100 de wati. Ulterior, in 2010 si 2011 au fost retrase si becurile cu incandescenta e peste 75 si respectiv 60 de wati. Potrivit Agerpres, consumatorii vor putea sa le inlocuiasca cu becuri fluorescente compacte, care consuma cu 75% mai putina energie decat cele cu incandescenta, sau cu halogene, echivalente cu cele incandescente din punctul de vedere al calitatii iluminarii, dar care consuma cu 25-50% mai putin decat acestea din urma.

Lampile moderne LED se prefigureaza a fi succesoarele naturale ale celor cu incandescenta din punctul de vedere al calitatii, ele permitand in plus economisirea a pana la 70% din energia consumata. Inconvenientul il reprezinta pretul lor ridicat, cuprins intre 15 si 25 de euro, in comparatie cu un euro cat costa un bec traditional, acesta fiind un obstacol major ce impiedica extinderea utilizarii lampilor LED.

Odata cu inlocuirea becurilor traditionale, Comisia Europeana estimeaza ca fiecare camin va economisi in medie 50 de euro pe an. Va exista si un impact favorabil asupra mediului inconjurator, durata de viata mai mare a noilor becuri permitand reducerea cantitatii de reziduuri si vor scadea si emisiile de dioxid de carbon

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente