Plan de actiune contra incalzirii globale

  1
  544

  incalzirea globalaTema: Lumea trebuie sa adopteze planul meu de actiuni contra incalzirii globale.
  Numele: Sofroni Valentina
  Liceul: Liceul Academiei de Stiinte a Republicii Moldova
  Statul: Republica Moldova, Chisinau

  Titlul planului de actiuni: Topirea ghetarilor de la polul nord a atins un nivel record.

  Problema
  Procesul topirii zapezilor din zona arctica este in prezent de trei ori mai rapid decit acum doi ani .
  Cercetatorii europeni intorsi dintr-o expeditie arctica spun ca suprafata acoperita cu gheata s-a redus cu un miliion de kilometri patrati. Blocurile de gheata se afla deja intr-un proces de topire, iar dezghetul anvaseaza mai rapid decit pina acum.
  Cercetatorii prognozeaza ca anul 2008 va fi critic la toate capitolele. Daca in ultimii 20 de ani s-au topit 40% din ghetarii arctici, in anii care vor urma situatia se va inrautati.

  Exemplu
  In septembrie 2007, masuratorile aratau ca gheata mai acoperea doar 4,13 milioane km2, fata de 5.3 milioane km2 citi erau in 2005.
  Topirea din anul acesta ar putea determina reducerea suprafetei cu inca un milion de km2, pina la iarna.
  S-a costatat ca este foarte putin probabil ca nivelul marii pe glob sa creasca in secolul acesta cu mai mult de 2 metri. Potrivit oamenilor de stiinta chiar si o crestere a nivelului marii cu 20 cm va avea consecinte dramatice pentru societate. Odata cu incalzirea globala are loc topirea ghetarilor, iar odata cu topirea ghetarilor dispar si diverse specii de animale polare.

  Cauza
  Cauza acestei probleme este incalzirea globala, care la rindul ei este cauzata si de alti factori(cel mai important factor este cresterea emisiilor de gaze, in special de CO2 in atmosfera).

  Solutii
  Pentru rezolvarea acestei probleme e necesar ca toate tarile sa-si uneasca fortele si sa gaseasca solutii cit mai eficiente si mai rapid posibile pentru evitarea unei catastrofe globale.
  O solutie a fost gasita deja de catre un profesor de geografie german, afirmind ca cu ajutorul curentilor de aer se poate de impiedicat topirea ghetarilor.
  Cel mai important in rezolvarea acestei probleme este stoparea incaltirii globale, care este cauza principala in topirea ghetarilor. Aastfel, se poate de intreprins urmatoarele actiuni:
  – reimpadurirea, care ar rezolva partial problema dioxidului de carbon;
  – folosirea biocombustibilului;
  – folosirea cu rationament a cimentului, deoarece o tona de ciment elibereaza in atmosfera o tona CO2;
  – eficientizarea productiei de energie electrica si termica pentru cresterea randamentului si reducerea cantitatilor de combustibili fosili consumate in proces, precum si folosirea energiilor nepoluate;
  – o metoda industriala este de a pompa direct in straturile geologice chiar in procesul de extractie a gazelor naturale sau a petrolului, prin pomparea directa in straturile geologice saline(ce sunt potrivite pentru retinearea cantitatii de CO2 pe timp indelungat) sau prin pomparea directa a dioxidului de carbon in apa oceanului la adincimi mari, solutie potrivita pentru un timp scurt;
  – transformarea dioxidului de carbon in combustibil.
  Exemplu: O companie californiana – Carbon Sciences – este in curs de testare a unei tehnologii revolutionare de transformare a dioxidului de carbon in combustibil, astfel reciclarea s-ar extinde la folosirea hirtiei, plasticului si sticlei, la recialarea milioanelor tone de dioxid de carbon ce invenineaza atmosfera, ca urmare a poluarii. Firma californiana utilizeaza pentru aceasta biocatalizante ce descompun dioxidul de carbon in compusi de baza C1(metan), C2(etan), C3(propan), ce pot fi utilizati pentru fabricarea benzinei si chiar kerosenului.
  Dar partea cea mai dificila a acestui proces este obtinerea acordului natiunilor unite pentru implementarea unei politici globale care sa traseze o strategie – cadru cu obiective precise si sanctiuni, strategie fara de care nu este posibila stoparea fenomenului de incalzire globala.

  Avantaje:
  – imbunatatirea starii mediului;
  – salvarea speciilor de animale polare, care au o importanta mare pentru mediu;
  – utilizarea curentilor de aer s-ar putea folosi si contra topirii ghetarilot in alte regiuni ale globului;
  – daca se va stopa aceasta problema atunci se vor putea folsi resursele enorma de gaze si petrol in continuare, doar ca extragerea lor sa se efectueze prin alte metode, deoarece in prezent extragerea lor determina costuri de mediu inestimabile.

  Convinge-te si tu!
  Folosirea acestor metode va stopa incalzirea globala si totodata a topirii ghetarilor. Astfel putem sa evitam asa numita Apocalipsa, care se apropie tot mai mult de noi. Va creste motivatia studentilor si a tinerilor cercetatori sa propuna noi proiecte pur-ecologice in comunitate. Aceasta va atrage atentia autoritatiolr sa creeze noi locuri de munca pentru tineri din domeniul ecologiei.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.