Politica agricola post-2013 / Mai verde, mai echitabila si mai competitiva

Politica agricola post-2013 / Mai verde, mai echitabila si mai competitiva

Deputatii doresc ca bugetul destinat agriculturii sa ramana neschimbat pana in 2020, astfel incat agricultorii sa poata beneficia de stimulentele necesare pentru a asigura siguranta aprovizionarii cu produse alimentare, protectia mediului, crearea de noi locuri de munca si un sector agricol competitiv.

Inaintea prezentarii de catre Comisie a viitoare arhitecturi a Politicii Agricole Comune (PAC), rezolutia elaborata de Albert Dess (PPE, DE) reflecta prioritatile Parlamentului European pentru urmatoarea perioada financiara 2014-2020.

Ca reactie la zvonurile potrivit carora fondurile pentru pilierul 2, dedicat dezvoltarii rurale, ar putea fi reduse, deputatii au reiterat sprijinul pentru o finantare adecvata a acestui sector.

“Votul transmite un mesaj clar comisarului Ciolos si sper ca Comisia va lua in considerare ceea ce apare in raportul nostru pentru a include aceste prevederi in propunerea legislativa”, a declarat raportorul PE Albert Dess.

Agricultura mai ecologica
Daca se doreste o agricultura europeana care sa furnizeze aprovizionarea constanta cu alimente de calitate superioara si care sa contribuie la protectia mediului si energii regenerabile, aceasta trebuie finantata in mod adecvat, sunt de parere deputatii europeni, pentru a oferi fermierilor stimulentele necesare pentru a utiliza tehnologii moderne si ecologice.

Platile directe catre agricultori ar trebui coroborate la masuri de ecologizare (emisii reduse de carbon, consum redus de energie) prin intermediul unui catalog prioritar cu masuri menite sa promoveze sustenabilitatea, finantate in proportie de 100 % din fonduri UE.

Distribuire mai echitabila a fondurilor UE
Fondurile pentru agricultura ar trebui redistribuite in mod mai echitabil intre Statele Membre si diferitele categorii de agricultori. Parlamentul propune ca fiecare stat membru ar trebui sa primeasca un procent minim din media de plati directe, stabilindu-se in acelasi timp un plafon maxim pentru platile directe. Noile reguli trebuie sa ia in considerare marimea intreprinderilor agricole, inclusiv criterii obiective legate de ocuparea fortei de munca si protectia mediului. Pentru a evita utilizarea neadecvata a banilor publici, platile directe ar trebui rezervate exclusiv agricultorilor activi, adica aceia care utilizeaza suprafete agricole pentru productie si le mentin in bune conditii agricole si de mediu.

Stabilitate: speculatii si gestionarea crizelor
Combaterea speculatiilor pentru materii prime agricole si a volatilitatii preturilor necesita o solutie globala, considera deputatii, in vederea garantarii unei stabilitati mai mari pentru agricultori si securitatii alimentare a publicului larg. Parlamentul propune un sistem global de notificare a stocurilor existente pentru a combate speculatia.

Situatia laptelui
Pentru a garanta siguranta surselor de aprovizionare cu produse lactate, deputatii solicita Comisiei sa monitorizeze piata produselor lactate si sa permita dezvoltarea durabila a acesteia prin instrumente de politica suficiente pentru lapte si produsele lactate pentru perioada de dupa 2015. Sistemul de cote actual va expira in 2014.

Ce va urma?
Comisia Europeana va prezenta propunerile legislative concrete privind reforma PAC in toamna, iar Parlamentul si Consiliul vor decide in comun cu privire la forma finala a legislatiei.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente