Politicienii romani ignora ecologia

Niciun parlamentar nu a sustinut constant, in ultimii doi ani, proiectele de lege cu impact pozitiv asupra mediului. Membrii Parlamentului au fost evaluati de catre ONG-uri in functie de sustinerea pe care au acordat-o sau nu proiectelor cu impact asupra mediului.
proiectul rosia montana
Initiativa „Votul Verde” isi propune sprijinirea politicilor de mediu in Romania si presupune, in prima instanta, selectarea unor legi de interes pentru mediul inconjurator care au fost dezbatute in Parlament.

Ulterior, ONG-urile au monitorizat felul in care fiecare parlamentar a votat prevederile respective.Un argument care justifica realizarea „Votului Verde” il reprezinta aprobarea in Parlament a incredintarii fara licitatie a contractului de lucrari pentru autostrada Brasov-Bors firmei Bechtel International, prin derogare de la normele privind achizitiile publice.

„ONG-urile au semnalat in mai multe randuri faptul ca asa-numitul „interes national” a fost stabilit la nivel central, iar in procesul de planificare si contractare, transparenta decizionala, consultarea publica si impactul asupra mediului inconjurator au fost complet marginalizate”, spune directorul executiv al Fundatiei Terra Mileniul III, Ioana Ciuta.

Reprezentanta Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Stefania Simion, sustine ca decizia politica este influentata de cele mai multe ori de interesele private. „Interesele mediului inconjurator si ale cetatenilor nu predomina niciodata in fata influentei exercitate de companiile de lobby care promoveaza interesele economice ale firmelor.

Gabriel Resources (compania miniera care vrea sa exploateze zona Rosia Montana – n.r.) a reusit sa ingroape in tacere proiectul de lege pentru interzicerea cianurilor in minerit, aflat pe masa Camerei Deputatilor”, a spus Simion.

ONG-urile precizeaza ca urmarirea modului in care au votat parlamentarii este posibila doar incepand cu anul 2006 pentru Camera Deputatilor si cu anul 2007 pentru Senat, atunci cand au inceput sa fie inregistrate electronic voturile parlamentarilor.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *