Poluantii zonei Arctice

zona arcticaPopulatia nativa dinZona Arctica ( Eschimosisi Inuiti ) a acumulat in organismul lor cantitati neobisnuit de mari de chimicale sintetice ce contamineaza in momentul de fata mediul Arctic.Studii recente arata ca populatia indigena dar si animalele de prada din aceasta zona sunt  cei mai contaminati cu chimicale de pe Terra.

Zona Arctica este considerata ca recipient pentru poluantii de pretutindeni din cauza chimicalelor industriale care au ajuns aici prin aer (grasshopper effect),curenti oceanici, putand servii din pacate ca senzor al poluarii Terrei care din Planeta Albastra se transforma in Bruna (Arctic Haze).

Poluanti periculosi gasiti in pesti, ursi, vulpi polare ,laptele de mana, copii Inuti sunt din clasa Poluantilor persistenti, toxici si bioacumulativi ca de exemplu PCB, DDT, Hg, Pb, Cd,etc. Marea majoritate a acestor poluanti are ca sursa industria din Asia, SUA, Canada si intr-o mai mica masura  unele surse locale legate de minerit, exploatari petroliere.

Particularitatile zonei , temperaturi scazute , conditii meteoclimaterice, lipsa solului si vegetatiei permit ca acesti poluanti odata ajunsi in Zona Arctica sa persiste timp indelungat.

Tarile Zonei Arctice :Canada, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia, Rusia si SUA, au initiat in 1991 Strategia de Protectie a Zonei Arctice iar in 1996 au infiintat Consiliul Arctic cu scopul protejarii mediului dar si dezvoltarii durabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *