Intr-o economie globala aflata in recesiune, nu-i usor de conciliat budgetul cu problemele create mediului. Iar atunci cand e vorba de costuri operationale, se efectueaza doar strictul necesar, atat. In acest context, societatea elvetiana Global Environmental Service S.A. (GEA S.A.) ofera noi solutii de curatare a poluarii datorata produselor petrochimice. Acestea permit o neta ameliorare din punct de vedere ecologic, coroborat cu semnificative economii in exploatare.
Astfel, GES ofera o solutie organica performanta pentru absorbtia scurgerilor de ulei si a altor substante potential nefaste mediului. NatureSorb este un absorbant de hidrocarburi fabricat din muschiul de balta numit Coada-matei-de-balta (Sphagnum), o turba deshidratata a carei proprietati absorbante se datoreaza structurii sale celulare ce asigura o considerabila capilaritate si retentie a substantelor non-apoase. Din momentul in care hidrocarburile sunt incapsulate in celule, biodegradarea lor este accelerata datorita acidului organic ce constituie humusul (acid humic) aflat in turba. In plus, datorita retinerii produsului odata ingerat, costurile de curatare – asanare devin interesante. Astfel, in calculul pretului real al curatarii, nu trebuie inclus doar pretul sacului de produs, ci si procentul de absorbtie, costurile legate de manopera si de eliminarea produsului. In acest sens, un kilogram de NatureSorb absoarbe pana la 8 litri de ulei, iar puterea de curatate echivaleaza cu15 kilograme de argila. Alte folosinte ale acestui produs : remedierea solurilor poluate, filtrarea apei, ionizarea metalelor grele, eliminarea tuturor derivatelor de hidrocarburi sau de produse chimice inclusiv a solventilor si a altor substante volatile, impiedica scurgerile de vapori.
Din punct de vedere al sanatatii, nu contine siliciu, este neutru si nu provoaca interactiuni periculoase cu alte produse chimice.
Fiind un produs hidrofob, NatureSorb poate fi utilizat la suprafata apei sau cand ploua, fiind un foarte bun produs de curatare a scurgerilor accidentale (in jurul platformelor petroliere, in caz de accident rutier, etc).
Sursa : Actu-Environnement.com – 20/04/2009