Polul Nord, fara gheata

Pare inimaginabil, insa pentru prima oara in istoria omenirii, gheata de la Polul Nord este pe cale sa dispara in totalitate vara aceasta, relateaza cotidianul britanic „The Independent”.

Disparitia ghetii din Marea Arctica, care face posibila atingerea Polului Nord cu o barca, va fi unul dintre cele mai dramatice – si ingrijoratoare – exemple ale impactului incalzirii globale. Cercetatorii estimeaza ca gheata aflata la 90 de grade nord se va topi in aceasta vara.

„Din punctul de vedere al stiintei, Polul Nord este doar un alt punct de pe glob, dar in mod simbolic este extrem de important. La Polul Nord ar trebui sa existe gheata, nu apa”, a declarat Mark Serreze, de la US National Snow and Ice Data Centre, din Colorado. Oamenii de stiinta aflati la Polul Nord cred ca sansele topirii in totalitate a ghetii in aceasta vara sunt de 50-50%, deoarece stratul normal, gros, de gheata format de mai multi ani la Pol a fost distrus si inlocuit de brazde uriase de gheata subtire formata intr-un singur an. Aceasta gheata dintr-un singur an este foarte vulnerabila la topire in lunile de vara.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *