Ponta a cerut SGG ca ordonanta care majoreaza redeventele sa fie reintrodusa in circuitul de avizare

Ponta a cerut SGG ca ordonanta care majoreaza redeventele sa fie reintrodusa in circuitul de avizare

Premierul Victor Ponta a cerut Secretariatului General al Guvernului sa reia procesul de avizare a proiectului privind redeventele la minereuri, aur, platina si argint transportul si tranzitul petrol, urmand ca aceste redevente sa fie majorate, au declarat surse oficiale.
Ordonanta de urgenta privind majorarea redeventelor la minereuri feroase si neferoase, aur, platina si argint transportul si tranzitul petrolului a fost lecturata de Guvernul Boc la finele anului trecut, dar nu si publicata in Monitorul Oficial.

In forma prezentata atunci, actul normativ prevede cresterea redeventelor la 6% pentru productia de carbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu si roci aluminifere, metale radioactive, pamanturi rare, pietre pretioase si semipretioase, dar si pentru ape minerale terapeutice, ape termoninerale, ape geotermale si gazele care le insotesc, gaze necombustibile, namoluri si turbe terapeutice si la 8% din valoarea productiei pentru minereuri de metale nobile.

Din categoria minereurilor metale nobile fac parte argintul, aurul, mercurul si metalele platinice (ruteniu, osmiu, rodiu, iridiu, paladiu si platina).

Redeventa miniera cuvenita bugetului de stat pentru ape minerale naturale se stabileste la sursa, in echivalentul a 6 euro/1.000 litri, la cursul BNR de la data platii, se arata in ordonanta.

In acelasi timp, redeventele pentru veniturile brute realizate din transportul si tranzitul petrolului vor creste de la 10 la 15%, iar cele pentru inmagazinarea subterana a gazelor de la 3% la 5%.

Pentru substante nemetalifere, roci magnetice, calcar industrial, dolomita, gresie, argila, marna, nisip, piatra ponce, creta, redeventa va reprezenta echivalentul in lei a 0,80 euro pe unitatea de productie miniera, iar pentru bazalt ornamental, marmura, travertin va fi aplicata o redeventa echivalenta in lei a 3,50 euro pe unitatea de productie.

Pentru saruri haloide, redeventa va reprezenta echivalentul in lei a 1 euro pe unitatea de productie.

O cota de 20% din taxe percepute titularilor de licente pentru activitatea de prospectiune, explorare sau exploatare va fi cedata la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale pe raza careia se afla perimetrul.

In nota de fundamentare a actului normativ se arata ca pentru intervalul urmatorilor patru ani se poate stima o crestere a veniturilor bugetare provenite din redevente miniere/petroliere de aproximativ 1,1 miliarde lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *