Garda Nationala de Mediu a gasit ferma de porci din Iosia fara probleme!

Garda Nationala de Mediu a gasit ferma de porci din Iosia fara probleme!

In urma sesizarilor primite, inclusiv de la Primaria Oradea, Garda Nationala de Mediu a trimis doi comisari de la nivel national pentru a verifica, timp de doua zile, daca ferma Nutripork din Iosia, detinuta de Pazurik Iosif, respecta legislatia de mediu si normele de bune practici la nivel european in cresterea porcilor.

Doi comisari de la Garda de Mediu Hunedoara au fost trimisi in control, fiind supravegheati de Gabriel Abos, comisar general adjunct la Garda Nationala de Mediu. „Au fost trimisi comisari de la Garda Nationala ca sa nu existe suspiciuni asupra felului in care a fost facut controlul”, a declarat pentru BIHOREANUL Gabriel Abos.

Potrivit acestuia, dupa doua zile de control, pe 17 si 18 iulie, nu au fost gasite nereguli la ferma de porci Nutripork, ca atare nu a fost aplicata vreo amenda. „Ferma respecta conditiile autorizatiei de mediu pe care o detine, dar si normele europene privind cele mai bune practici privind cresterea porcilor”, a declarat comisarul general adjunct al GNM.

La ora controlului, doar unul dintre cele patru batale de depozitare a dejectiilor porcine era folosit, acesta fiind umplut in procent de 40%. Toate cele patru erau acoperite cu paie, asa cum prevad normele de mediu. De asemenea, la ora controlului, ferma avea acea perdea de copaci impusa de normele de mediu si pentru lipsa careia a fost amendata anul trecut cu 50.000 de lei de Garda de Mediu Bihor.

Comisarul general adjunct a mai precizat ca ferma functioneaza la capacitate, respectand limita de 10.000 de capete si ca este situata la distanta fata de zonele de locuit impusa de normele de sanatate publica, adica 1.000 de metri.

„In zona fermei nu existau mirosuri ample, desi era o perioada calduroasa cu presiune atmosferica mare”, a afirmat comisarul general adjunct al GNM.

Acesta a recunoscut ca nu exista o metoda prin care mirosul se poate masura, dar ca din punct de vedere al institutiei pe care o reprezinta ferma Nutripork, detinuta Pazurik Iosif respecta toate normele de mediu.

De asemenea, se pare ca ferma urmeaza sa schimbe metoda de depozitare a dejectiilor porcine. „Cei de la ferma si-au propus ca sa inlocuiasca sistemul de depozitare cu unul de tip pleosca. Este vorba de un recipient de tip cuva, bagat in pamant si inchis etans la ambele capete, din care sunt extrase dejectiile pentru a fi folosite drept ingrasamant”, a mai spus Gabriel Abos.

La finalul controalelor, comisarii GNM au dispus doar masuri. Este vorba despre faptul ca etapele de livrare si populare a fermei sa se faca in conditii meteo care sa nu favorizeze propagarea mirosurilor, cum e cazul zilelor cu presiune ridicata.

Pe 20 iulie, Primaria anunta printr-un comunicat de presa ca a cerut in scris autoritatilor competente (inclusiv Garzii Nationale de Mediu si Garzii de Mediu Bihor) sprijinul pentru solutionarea problemei mirosurilor din zona Iosia si Rogerius care provin de la ferma de porci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *