Portugalia isi ia energia din valuri

Portugalia a lansat la apa primul generator de curent electric ce foloseste exclusiv miscarea valurilor.
energie din valuri
La o distanta de cinci kilometri de coastele Portugaliei a fost instalat un dizpozitiv, Pelamis, ce pluteste la suprafata marii, trimitand curentul produs catre plaja Agucadoura, la nord de orasul Porto, transmite BBC. Lansarea la apa a fost intarziata cu un an de zile dupa ce a fost descoperita o problema la conexiunile subacvatice ale instalatiei.
Pelamis este denumirea straveche pentru sarpe de mare, infatisarea generatorului dand impresia unui asemenea pradator. Instalatia este compusa din patru sectiuni lungi cu trei module de putere cuplate intre ele. In timp ce sectiunile sunt antrenate de forta valurilor, acestea actioneaza componente ale modulelor care functioneaza asemanator unor pistoane. Forta generata este suficienta pentru ca generatoarele din interiorul modulelor sa produca energie. Instalatia este ancorata de sectiuni fabricate din spuma ce plutesc la 15-20 de metri sub suprafata marii. Acestea au fost si motivul intarzierii punerii in functione a generatorului, spuma folosita initial fiind cedand sub presiunea apei.

generatoare

O ”ferma” de 40 de astfel de generatoare poate alimenta peste 20.000 de gospodarii

Inginerii sunt incantati de succesul proiectului si alte doua astfel de instalatii sunt planificate a fi instalate in curand. Cele trei generatoare pot alimenta 1.500 de gospodarii, alte 25 fiind comandate de autoritatile portugheze.
Compania Pelamis are in vedere proiecte asemanatoare pentru Norvergia, Spania, Franta, America de Nord si Africa

Sursa: Ziua

Articolul precedentAlarma radioactiva in Buzau
Articolul următorVanturile solare se domolesc

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente