Posibilitatea construirii pe 85% din spatiile verzi retrocedate, respinsa de Comisia de mediu

Un ONG din Cluj-Napoca propune ”exproprierea pentru spații verzi”
Posibilitatea construirii pe 85% din spatiile verzi retrocedate, respinsa de Comisia de mediu
Posibilitatea construirii pe 85% din spatiile verzi retrocedate, respinsa de Comisia de mediu

Posibilitatea construirii pe 85 la suta din spatiile verzi retrocedate a fost respinsa, marti, de Comisia de mediu din Camera Deputatilor, care a adoptat proiectul de modificare a Legii spatiilor verzi fara acest amendament, informeaza reprezentantii Coalitiei pentru Mediu.

Proiectul de modificare propus initial, ce prevede ca administratiile locale pot decide taierea arborilor sanatosi din spatiile verzi numai cu aviz de la agentiile pentru protectia mediului, a fost adoptat de deputatii din Comisia pentru mediu si echilibru ecologic.

ONG-urile din Coalitia pentru Mediu au protestat fata de amendamentul adus, la Comisia de administratie publica a Camerei, proiectului de modificare a Legii 24/2007 a spatiilor verzi ce prevedea posibilitatea de a se construi pe 85 la suta din suprafetele spatiilor verzi retrocedate.

Prin acest amendament, noul alineat al articolului 5 din Legea 24/2007 ar fi avut urmatorul continut: „Prin exceptie de la prevederilealin. (5) este permisa schimbarea destinatiei terenurilor proprietate privata, prevazute ca atare in planurile de urbanism ca zone verzi, cu obligatia amenajarii ca spatiu verde a unui teren echivalent ca suprafata, indicat de catre autoritatea administratiei publice locale, sau cu obligatia mentinerii ori amenajarii din suprafata terenului a unui procent de 15% de spatiu verde”.

Reprezentantii ONG-urilor aratau ca astfel ar exista posibilitatea construirii pe 85 la suta din suprafata spatiilor verzi retrocedate ceea ce „echivaleaza cu un genocid in materie de ecologie si urbanism”.

Ei au mai spus ca, daca modificarea legii va fi facuta, numai in Bucuresti ar fi afectate peste 300 de hectare de spatii verzi, retrocedate sau in curs de retrocedare in mai multe parcurisi anume: Parcul Tineretului – 22 hectare + 4 rezerva de retrocedare, Parcul IOR- 12 hectare (jumatate din parc), Baza Spartac- 8 hectare, Parcul Plumbuita – 4 hectare, Parcul Prisaca Dornei – 6 hectare, Parcul Politehnicii – 3 hectare, Parcul Poligrafiei – 3 hectare, Parcul Bazilescu in intregime, toate pepinierele Bucurestiului- peste 200 hectare, toate livezile Capitalei si multe spatii verzi si parcuri dintre blocuri, jumatate din Parcul Izvor si Parcul Bordei.

Reprezentantii ONG-urilor au cerut Comisiei de administratie publica si amenajarea teritoriului retragerea de urgenta a modificarii.

Intre timp, in 4 februarie, a fost constitutita Comisia pentru mediu, careia i-a fost inaintat proiectul.

Proiectul de modificare a Legii spatiilor verzi, ce prevede obligatia obtinerii avizului de la agentiile pentru protectia mediului pentru taierea arborilor sanatosi, a fost initiat de deputatul Laszlo Borbely si adoptat de Senat in noiembrie 2013, Camera Deputatilor fiind camera decizionala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *