Studiul prafului prins in calotele glaciare din Antarctica ajuta la dezvaluirea unor detalii importante al schimbarilor climatice din trecut, spun cercetatorii.
antarctica
Oamenii de stiinta au descoperit ca praful, adus de vant din Patagonia si depozitat in gheata de peste 80.000 de ani, furnizeaza suficiente informatii despre activitatea ghetarilor.

Se spera ca informatiile din trecut vor ajuta cercetatorii sa prezica schimbarile mediului din viitor.

Studiul, condus de universitatile din Edinburgh, Stirling si Lille, arata ca cele mai reci perioade din ultima epoca de gheata corespund cu cele mai prafuite perioade din trecutul Antarcticii.

In aceste perioade, ghetarii din Patagonia erau la apogeu si eliberau apa topita, ce continea particule de praf, pe campiile din apropiere. De acolo, praful era suflat in Antarctica.

Cand s-au retras ghetarii, apa topita de la ei s-a transformat in lacuri la suprafata ghetii, care au capturat praful, astfel incat foarte putine particule au mai trecut oceanul catre continentul sudic.

Profesorul David Sugden de la Universitatea Edinburgh, a declarat ca interiorul gheturilor din calotele antarctice sunt niste inregistrari ale mediului global.

“Nivelul de praf a avut niste schimbari bruste, care ne-au pus multe intrebari, pana cand am realizat ca ghetarii din Patagonia erau precum un buton de on-off pentru eliberarea prafului in atmosfera”, a mai spus Sugden.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here