Prajitura cu 14 aditivi nocivi

Assi Cake Sweet home este o „prajitura cu crema de cacao”, cu profil nutritional extrem de dezechilibrat, cu un mare exces de glucide (66,2%), din care o parte cu index glicemic foarte ridicat (zaharoza, sirop glucoza-fructoza).
assicake cu aditivi
Cantitatea mare de glucide epuizeaza functia pancreatica, determinand fluctuatii mari ale glicemiei, cu efecte nefaste asupra sanatatii, avertizeaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Produsul contine si o cantitate mare de grasimi, 20,3%, din care se remarca grasimile hidrogenate (margarina), extrem de nocive pentru sanatatea sistemului cardiovascular si cerebrovascular.

Pentru ca prajitura sa arate cat mai bine, producatorul a folosit 14 aditivi alimentari. E1520 este unul dintre cei mai periculosi. Acesta produce stari depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic si cardiotoxic. Doza zilnica admisa de propilen glicol este de 0-25 mg/kg corp. Efecte adverse are si E476, poliricinoleat de poliglicerol, care este hepato si nefrotoxic. Mai mult, acesta poate fi utilizat doar in produse sarace in grasimi. Doza zilnica admisa pentru acesta este de 7,5 mg/kg corp. Conservantul sorbat de potasiu, E202, poate produce alergii si crize de astm.

Avand in vedere compozitia, produsul nu poate fi vandut in unitatile de invatamant preuniversitar, pentru ca nu respecta prevederile Legii 123/2008.

Concluziile specialistului

In urma analizei informatiilor inscrise pe eticheta, rezulta ca prajitura Assi Cake nu este recomandata copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor, obezilor, cardiovascularilor, celor cu maladii cerebrovasculare, hepatorenale, bolnavilor de guta, suferinzilor de osteoporoza, persoanelor cu afectiuni dermatologice, inclusiv celulita, celor cu maladii ale tractusului intestinal, bolnavilor de cancer, celor cu status proinflamator sistemic, persoanelor cu sindrom metabolic. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant inainte de consum. Alergicii la soia, oua si lapte vor testa reactia organismului inainte de consum. Din cauza continutului de gluten, produsul este interzis celiachicilor.

INGREDIENTE:
Faina de grau, zahar, sirop de glucoza-fructoza, sorbitol (E420), oua integrale, dextroza, amidon de porumb, faina de soia, agenti de crestere (E450 – difosfat, E500 – bicarbonat de sodiu), acid citric (E330), sare, vanilie, emulgatori (E470 – saruri de sodiu, potasiu si calciu ale acizilor grasi, E471 – mono si digliceride ale acizilor grasi, E475 – esterii poliglicerici ai acizilor grasi), glicogen din propilena (E1520) – corect este „propilen glicol” – utilizat in sistemele de racire ale autovehiculelor, propionat de sodiu (E281), sorbet de potasiu (E202); crema 28% (zahar, uleiuri si grasimi vegetale rafinate si partial hidrogenate, margarina, zer pudra, cacao pudra 2,4%, lecitina de soia (E322), sorbat de potasiu – E202, arome identic naturale); glazura 12% (zahar, grasimi vegetale hidrogenate, cacao pudra 7%, zer pudra, lecitina de soia – E322, esteri poligliceroli din acizi grasi – E476).
Posibili alergeni: faina de grau, faina de soia, lecitina de soia, oua, zer pudra.
Informatiile nutritionale pentru 100 de grame de produs: proteine 4,3 grame, carbohidrati 66,2 grame, grasimi 20,3 grame, valoarea energetica 1858,8 kj/464,7 kcal.
Assi Cake Sweet home are o masa neta de 250 de grame.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *