Pralinele Primoline sunt un produs care nu au prea multe in comun cu ciocolata, desi pe eticheta denumirea produsului este „praline ciocolata alba cu crema cappuccino 50%”.
Ingredientele principale sunt zaharul si grasimea vegetala hidrogenata, untul de cacao ocupand locul cinci in ordinea descrescatoare a cantitatii. Din aceasta cauza, produsul este dezechilibrat din punct de vedere nutritional cu un exces de glucide cu index glicemic ridicat si lipide modificate prin procedee chimice. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, atrage atentia ca zaharul, este absorbit foarte repede de organism, iar pancreasul endocrin este fortat sa secrete intr-o perioada scurta de timp o cantitate mare de insulina. Grasimile vegetale hidrogenate, margarina, au si ele o serie de efecte adverse asupra organismului. Sunt extrem de periculoase pentru sistemul cardiovascular si pentru functia hepatica. Din aceasta cauza, in unele tari utilizarea lor a fost limitata, iar in altele interzise de tot.
Aditivul alimentar poliricinoleat de poliglicerina E476 nu a fost evaluat suficient din punct de vedere toxicologic si din aceasta cauza nu se poate stii exact care sunt efectele lui. Totusi, din putinele teste realizate pana acum, cercetatorii au tras concluzia ca este hepato-toxic si impiedica buna functionare a rinichilor. Doza zilnica admisa pentru E476 este de 0.75 mg/kg corp.
CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, renale, hepatice, persoanelor cu afectiuni dermatologice, alergicilor, astmaticilor, batranilor, suferinzilor de cancer, celor cu afectiuni neuropsihiatrice. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant si vor tine cont de aportul de glucide.
Persoanele cu intoleranta la lactoza, cei cu alergie la soia vor testa reactia organismului la produs.
Eticheta
Praline ciocolata alba cu crema cappuccino 50%. Zahar, grasime vegetala hidrogenate, lapte praf integral, unt de cacao, zer praf dulce, lactoza, masa de cacao, lapte praf degresat, unt din lapte, cafea (0.5%), emulgatori (lecitina de soia E322, poliricinoleat de poliglicerina E476), aroma natural identica (cappuccino), aromatizant (vanilina). Poate contine urme de alune, arahide, migdale si gluten.
Substanta uscata din lapte (in invelis): 28% minim. Substanta uscata de cacao (in invelis): 20% minim. Contine si alte grasimi vegetale pe langa untul de cacao. Valori nutritionale pentru 100 grame produs: valoarea energetica 544,1 kcal/2279.8 Kj, proteine 10,9 grame, glucide 50,2 grame, lipide 32,4 grame.
Sursa: Jurnalul National