Presedintele Consiliului Judetean Valcea, Ion Cilea, a cerut marti seara, la o dezbatere cu reprezentanti ai ocoalelor silvice, ca in noul Cod Silvic sa fie introdusa norma europeana care mentioneaza ca „taierea ilegala de arbori este un act de coruptie”.
„Grijile si preocuparile pentru gestionarea fondului forestier sunt prezente si active la nivelul intregului continent. Inca din 17 octombrie 2008, Consiliul European a inaintat Parlamentului European o propunere de Regulament privind combaterea defrisarilor ilegale. Doi ani mai tarziu, respectiv la data de 12 noiembrie 2010, in Jurnalul Oficial al UE a fost publicata Ordonanta Europeana nr.995 prin care a devenit operational Regulamentul adoptat, obligand fiecare tara membra sa-si transpuna intr-o perioada de 24 de luni prevederile europene in propria legislatie”.
„Documentul european precizeaza fara echivoc: ‘Taierea ilegala de arbori este un act de coruptie. Prin defrisare ilegala se intelege recoltarea, prelucrarea sau vanzarea ilegala a lemnului’. Introducerea acestor norme europene pare sa faca ordine acolo unde ele sunt aplicate. Ele vor permite identificarea originii lemnului si a produselor din lemn, accesul la informatii privind modul in care este respectata legislatia din fiecare tara membra a Uniunii Europene, precum si riscurile de a introduce pe piata comunitara lemn recoltat in mod ilegal”, a spus Ion Cilea.
In urma introducerii unei astfel de masuri, a afirmat el, miscarea materialului lemnos trebuie neaparat insotita de documente care sa precizeze originea, natura si legalitatea acestuia. „Romania este singura tara din Europa in care suprafetele de paduri se reduc in permanenta din cauza defrisarilor care, pare-se, au scapat de sub control. Din acest motiv, fondul forestier national s-a redus, din 1990 si pana astazi, de la 6,4 milioane ha la 3,2 milioane ha. Romania mai detine astazi doar 0,31 ha pe locuitor fata de 0,35 ha la nivelul Uniunii Europene. Doar 27,3% din suprafata tarii mai este ocupata de paduri, fata de 46,4% in Austria, 49% in Estonia, 61,8% in Slovenia sau 36% in Spania. Romania ocupa primul loc in Europa atat in ceea ce priveste productia de masa lemnoasa exploatata, cat si exportul de foioase tari, la mare distanta de tara noastra urmand Franta si Germania. Conform Institutului National de Statistica, masa lemnoasa exploatata anul trecut in Romania a fost de 19,3 milioane mc, batand toate recordurile proprii anterioare”, a afirmat presedintele CJ Valcea.
Ion Cilea a salutat dezbaterile organizate de parlamentarii valceni pe tema Codului Silvic ca si ideea ca lucrarile Comisiei de Agricultura si Silvicultura din Camera Deputatilor sa isi desfasoare sedinta la Valcea.