Senatorul PDL Traian Igas, presedintele comisiei parlamentare pentru relatia cu UNESCO, solicita ca Guvernul sa isi asume integral proiectul Rosia Montana. Igas a precizat ca nu este normal ca problema investitiei sa fie ”pasata” Parlamentului.
Declaratiile au fost facute marti, la Rosia Montana, unde parlamentari din comisia UNESCO au vizitat mai multe obiective de patrimoniu aflate in proces de restaurare. Alaturi de senatori si deputati a fost prezent si ministrul Culturii, Daniel Barbu. ”Guvernul ar trebui sa isi asume proiectul cap-coada. Nu poti pasa spre Parlament o problema atat de importanta. Daca exista sustinere din partea Guvernului sa isi asume raspunderea in fata romanilor”, a spus senatorul Traian Igas. Parlamentarul a precizat ca vizita la Rosia Montana a fost una benefica pentru membrii comisiei. „Am ramas impresionati de ceea ce am vazut in galeriile de exploatare a aurului. Sunt convins ca atunci cand acestea vor fi deschise turistilor, Rosia Montana va avea un viitor pe care si-l poate consolida doar prin investitii si prin deschiderea spre turism”, a precizat Igas. Raspunsul la declaratiile senatorului PDL a fost dat imediat de ministrul Culturii. ”Nu se pune problema pasarii responsabilitatii. Proiectul de lege este initiat de Guvern si va fi semnat de aproape toti minstri. Sunt chestiuni pe care doar Parlamentul le poate rezolva”, a afirmat Daniel Barbu (PNL). Ministrul s-a aflat pentru prima data la Rosia Montana. ”Din punct de vedere a patrimoniului, mi se pare ca sunt lucruri cu totul extraordinare care s-au facut, mai ales pe versantul arheologic. Este pentru prima oara in istoria arheologiei romanesti, cand se face arheologie subterana”, a declarat Barbu. Guvernul Romaniei pregateste documentatia care ar urma sa stea la baza aprobarii proiectului minier de la Rosia Montana. Astfel, in luna septembrie se estimeaza emiterea de catre Guvern a hotararii privind acordul de mediu.
Exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an. Guvernul va transmite Parlamentului si o lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana. Proiectul va fi declarat de utilitate publica de interes national. Documentatia cuprinde si un acord ce va fi incheiat intre Guvern pe de o parte si Gabriel Resources, respectiv Rosia Montana Gold Corporation, de celalata parte si care contine principalele obiective ale investitiei. Prin acest acord statul roman va detine 25% din capitalul social al RMGC pe toata durata de valabilitate a licentei de exploatare, prin cedarea gratuita de catre investitor a unui pachet de 5,69% la suta din actiunile companiei. Statul Roman are in prezent 19,3% din capitalul RMGC. Conditia esentiala pentru cedarea actiunilor este emiterea si aprobarea de catre Guvern a acordului de mediu, care sa nu contina modificari semnificative fata de proiectul prezentat si propus.Citeste mai mult: adev.ro/mrvbeh