Ministrul Culturii: Rosia Montana, cu sanse sa fie inscrisa pe Lista Tentativa UNESCO

Ministrul Culturii: Rosia Montana, cu sanse sa fie inscrisa pe Lista Tentativa UNESCO
Ministrul Culturii: Rosia Montana, cu sanse sa fie inscrisa pe Lista Tentativa UNESCO

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a apreciat, marti, ca daca lucrarile de cercetare si punere in valoare a patrimoniului din Rosia Montana vor continua, peste 7-10 ani vor fi foarte mari sanse ca localitatea sa fie inscrisa pe Lista Tentativa UNESCO, acesta opinand ca asa cum arata situl in prezent nu e nicio sansa.

Convingerea mea este ca daca ceea ce am vazut astazi (n.red.: in cadrul vizitei efectuate marti la Rosia Montana) va continua si vom avea cu adevarat circa 30 de kilometri de galerie romana, medievala si tereziana conservati, cele 120 de cladiri care sunt destinate sa fie conservate vor fi restaurate, situl va avea un aspect urbanistic improspatat si restituit, cred ca peste circa 7-10 ani intr-adevar vom putea cu foarte mari sanse sa facem un proiect de inscriere pe Lista Tentativa UNESCO. Asa cum arata situl acum nu avem nicio sansa’, a declarat, intr-o conferinta de presa, ministrul Culturii.

Daniel Barbu a vizitat marti, alaturi de membri ai Comisiei Comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru Relatia cu UNESCO o parte din galeriile romane de la Rosia Montana si a avut, de asemenea, discutii cu reprezentanti ai companiei Rosia Montana Gold Corporation, autoritatilor locale si judetene, precum si cu ai unor organizatii neguvernamentale care sustin proiectul minier din Muntii Apuseni, intalniri la care presa nu a avut acces.

Reprezentantii Alburnus Maior, asociatie care se opune acestui proiect, au refuzat sa participe la intalnirea cu membrii comisiei si cu ministrul Culturii deoarece aceasta urma sa se desfasoare intr-o cladire restaurata de catre RMGC, invitandu-i pe parlamentari la sediul organizatiei.

In aprilie, intr-o scrisoare deschisa, Alburnus Maior i-a solicitat ministrului Culturii, Daniel Barbu, pozitionarea Rosiei Montane pe Lista Tentativa a Romaniei pentru includerea in Patrimoniul Universal UNESCO, membrii asociatiei sustinand ca acest lucru ‘este un demers care trebuie sa fie prioritar pentru orice autoritate insarcinata cu protectia patrimoniului si cu atat mai mult pentru Ministerul Culturii si Patrimoniului National’.

In ceea ce priveste vizita de marti, ministrul Daniel Barbu a spus ca aceasta a avut drept scop ca fiecare dintre membrii comisiei, si el la randul sau, sa vada la fata locului despre ceea ce este vorba, ‘sa se lamureasca, sa-si formeze o opinie si apoi (…) sa ia o decizie’.

Daniel Barbu a opinat ca, din punct de vedere al patrimoniului, s-au facut ‘ lucruri cu totul extraordinare’, subliniind ca ‘este pentru prima data in istoria arheologiei romanesti cand se face arheologie subterana’.

Ministrul a mai spus ca ‘niciodata in istoria arheologiei romanesti, pentru un proiect, pentru un sit nu s-au investit atat de multe resurse financiare, pe de o parte, de pricepere si expertiza academica, de cealalta parte’.

Proiectul minier de la Rosia Montana are nu numai sustinatori, ci si opozanti. Compania care doreste sa exploateze zacamantul auroargintifer de la Rosia Montana a investit pana in prezent peste 450 milioane de dolari, in conditiile in care exploatarea nu a demarat inca.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente