Pachete turistice cu iesiri pe mare si intalniri cu pescarii pentru protejarea delfinilor

Remus Cernea propune un proiect de lege prin care delfinii s? fie recunoscu?i drept persoane non-umane
Pachete turistice cu iesiri pe mare si intalniri cu pescarii pentru protejarea delfinilor
Pachete turistice cu iesiri pe mare si intalniri cu pescarii pentru protejarea delfinilor

Societatea de Explorari Oceano-grafice si Protectie a Mediului Marin Oceanic – Club desfasoara, in intervalul iulie 2013 – decembrie 2014, proiectul „Delfini si Oameni – Dolphin Watching, o alternativa durabila de dezvoltare”.

Proiectul este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa. Bugetul total al proiectului este de 78.500 de franci elvetieni. Proiectul va fi implementat in sectorul sudic al litoralului romanesc, in zona cuprinsa intre Capul Midia si Vama Veche, si isi propune implementarea unei strategii ce vizeaza initierea de activitati alternative pescuitului in vederea imbunatatirii starii de conservare a speciilor marine de la litoralul romanesc al Marii Negre. Aceste activitati se refera la fenomenul de „Dolphin Watching”, fenomen extrem de popular in intreaga lume ce a condus la schimbarea obiceiurilor, practi-cilor si mentalitatii comunitatilor direct interesate de mediul costier marin, oferind in acelasi timp si beneficii materiale unor categorii sociale defavorizate, comunitatile pescaresti.
„Prin intermediul acestui proiect, venim in sprijinul comunitatilor locale de pescari, inducandu-le acestora un comportament responsabil fata de mediul marin in general si fata de delfini in special. Pe langa aceasta, proiectul va contribui la reglementarea, in premiera pentru Romania, a unei activitati turistice pilot destinata atat protejarii cetaceelor cat si obtinerii de beneficii economice pentru comunitatea locala“, a declarat Razvan Popescu-Mirceni, manager de proiect.

Cum se pregateste un bors de peste
Ca si activitati specifice, proiectul prevede initierea de campanii de informare a publicului larg cu privire la importanta delfinilor si necesitatea protejarii mediului marin, instruirea grupurilor tinta cu privire la etapele desfasurarii activitatii de Dolphin Watching si be-neficiile pe care aceasta activitate le poate oferi, organizarea de iesiri pe mare si uscat pentru realizarea activitatii de Dolphin Watching, realizarea de sesiuni de comunicare in vederea atragerii tinerei generatii catre activitati ce doresc conservarea mediului inconjurator, precum si infiintarea unui centru de informare care sa func-tioneze ca un punct de legatura intre reprezentantii grupurilor tinta. De asemenea, vor fi realizate concepte de pachete de servicii turistice de tip Dolphin Watching in vederea cresterii valorii adaugate a produsului pescaresc.
„Pachetele de servicii turistice tip Dolphin Watching prevad activitati alternative pentru situatii meteorologice nefavorabile iesiri-lor pe mare, cum ar fi pregatirea – degustarea demonstrativa sau interactiva a unor preparate culinare traditionale pescaresti ori constructia de unelte traditionale de pescuit etc.”, a explicat Raluca-Adina Grigore, asistentul de proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *