Presedintele Obama, nemultumit de rezultatul negocierilor de la Copenhaga

18_obama_lg.jpgIn pofida faptului ca a fost condamnat instantaneu pentru rolul avut in rezultatul negocierilor in ceea ce priveste problemele de mediu la COP15, presedintele Barack Obama si-a exprimat nemultumirea privind cursul pe care l-au luat negocierile si acordul la care s-a ajuns in urma acestora.

Intr-o discutie cu Jim Lehrer, presedintele Obama a afirmat ca „oamenii sunt indreptatiti sa fie dezamagiti de rezultatul negocierilor de la Copenhaga.” Lehrer insa l-a intrebat despre comentariile conform carora „discutiile de la Copenhaga au fost totusi un succes,” in pofida naturii relativ neutre a raportului si a concluziilor sale.

„Ceea ce s-a intamplat a fost faptul ca s-a ajuns intr-un punct in care totul era compromis, premierul Indiei se indrepta spre aeroport, reprezentantii Chinei nu participau la discutii, toata lumea era agitata, iar cei care au avut gandirea mai limpede au avut de castigat. Deci acesta a fost un principiu foarte important, acela ca toata lumea trebuie sa ia masuri pentru a rezolva problema, sa participe deci activ. Insa nu am afirmat, si nu pot face acest lucru nici acum, cum ca acesta ar fi suficient pentru a combate schimbarile climatice si efectele lor. Iar rolul meu este de a-i convinge pe americani ca solutia este o economie smart, care va constitui motorul unei cresteri importante a SUA din punct de vedere economic, care ne va impune drept liderul in domeniul energiei eco„, a sustinut liderul american.

Obama a tiinut sa mai precizeze ca americanii nu trebuie sa vada in negocierile de la Copenhaga un esec total, in cadrul carora nu s-a realizat nimic, considerate un pas urias inapoi, ci trebuie sa observe ca stiinta a descoperit nevoia primordiala de a fi reduse semnificativ emisiile in urmatorii 40 de ani.

Aceasta situatie necesita masuri hotarate si, desi presedintele Obama nu considera rezultatul negocierilor de la Copenhaga drept un esec total, cele mai multe voci care s-au exprimat in aceasta privinta considera o mare dezamagire acest summit.

„Printr-o lege trimisa Senatului, acceptata de Casa Alba, vom demonstra intentia de a investi in energia eoliana si in energia solara, sprijinind o economie eco, cu 30% mai eficienta din punctul de vedere al economiei, producand turbine eoliene, panouri solare, locuri de munca si reducand nevoia de petrol din strainatate; aceasta va creste exporturile, rezolvand, in acelasi timp si problema climei. Acesta este, consider, un argument pe care il voi promova nu numai anul viitor, ci si in anii ce vor urma”, a tinut sa intareasca presedintele american.

Sursa: http://www.globalwarmingisreal.com/, http://www.enn.com/pollution/article/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *