Reducerea de catre CE a cotei anuale de emisii de dioxid de carbon a industriei din Romania cu 20,7% va determina cresterea pretului de productie a electricitatii in medie cu 16%, respectiv o majorare cu 5%-6% a pretului platit de populatie in 2008, a declarat luni deputatul Iulian Iancu.
„Reducerea de catre Comisia Europeana (CE) a cotei anuale de emisii polunate cu 20,7% va determina cresterea pretului de producere a energiei si va afecta si consumatorii si unele industrii precum cea a sticlei, ingrasaminte, aluminiu, lemn”, a declarat, luni, presedintele Comisiei pentru Industrie si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, la un seminar pe teme de energie.
Comisia Europeana a redus, in octombrie, cotele anuale de emisii de dioxid de carbon (CO2) in industria romaneasca, pentru perioada 2008-2012, cu 20,7%, de la 95,7 milioane de tone cat ceruse statul roman pentru toate activitatile economice, la 75,9 milioane de tone. Totodata, CE a redus cu 10% plafonul emisiilor Romaniei pentru anul 2007, fata de planul national de alocare stabilit de autoritatile romane.
„Mi se pare un gest cam dur pentru Romania, o tara care vrea sa-si creasca competitivitatea economica. Este nevoie de o reactie puternica a autoritatilor romane”, a spus Iancu.
Stabilirea acestor planuri de alocare a nivelului emisiilor de CO2 are scopul de a asigura respectarea de catre UE a angajamentelor asumate prin protocolul de la Kyoto, potrivit caruia emisiile de gaze cu efect de sera trebuie reduse cu 8% in 2012, fata de anul 1990.
Totodata, ministrul Economiei si Finantelor Varujan Vosganian a afirmat, saptamana trecuta, ca Romania este nedreptatita de decizia CE privind reducerea cotei de emisii de dioxid de carbon si ca va transmite in acest sens o scrisoare autoritatilor de la Bruxelles, impreuna cu alte state.
Decizia privind transmiterea scrisorii a fost adoptata in urma unor discutii dintre premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul mediului, Attila Korodi, a afirmat Vosganian.
Sursa: Mediafax