Previziuni: 2009, cel mai cald din ultimii cinci ani

0
495

Temperatura medie globala va fi cu 0,4 grade Celsius mai ridicata decat media pe termen lung. Specialistii de la Institutul Britanic de Meteorologie Met Office sustin ca exista posibilitatea ca, in 2009, sa se inregistreze temperaturi record.
previziuni pentru 2009
Meteorologii de la Met Office spun ca anul 2009 va intra in topul celor mai calzi cinci ani, scrie Reuters.In ciuda racirii continue a unor suprafete considerabile din Oceanul Pacific, datorita fenomenului La Nina, temperatura medie globala asteptata pentru acest an va fi cu 0,4 grade Celsius mai ridicata decat temperatura medie pe termen lung.

Totodata, cercetatorii de la Met Office atrag atentia asupra posibilitatii ca, anul acesta, sa se inregistreze noi temperaturi record.

14,52 grade, media globala in 1998

Cel mai cald an de pana acum a fost 1998, cand temperatura medie globala, de 14,52 grade Celsius, a depasit cu mult media pe termen lung a perioadei 1961-1990, de 14 grade Celsius. Temperaturile ridicate din acel an au fost determinate de El Nino, fenomen de incalzire a apelor de suprafata din Oceanul Pacific.

„Valoarile temperaturii medii globale sunt influentate in mod semnificativ de fenomene precum El Nino sau La Nina (fenomen care implica racirea apelor de suprafata din Oceanul Pacific – n.r.)”, a declarat expertul pe probleme climatice de la Universitatea East Anglia.

2008, cel mai rece din ultimul deceniu

Potrivit datelor publicate la sfarsitul anului trecut de biroul britanic de meteorologie, temperatura medie globala pentru anul 2008 a fost cu 0,14 grade mai scazuta fata de ultimii sapte ani. Cu toate acestea, specialistii britanici au anuntat ca valorile termice mai scazute in comparatie cu anii precedenti nu reprezinta o dovada a incetinirii ritmului incalzirii globale.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.