Previziuni sumbre – Foamete din cauza climei

Concluziile unui seminar international pe tema impactului schimbarilor climatice asupra sigurantei hranei, apei si nutritiei arata ca, daca omenirea nu actioneaza rapid impotriva incalzirii globale, miliarde de oameni ar putea suferi in urmatoarele decenii din lipsa hranei sau a apei.
foamete din cauza climei
Mancarea si apa potabila vor fi proportional afectate de in-calzirea globala. Dar, in vreme ce schimbarile climatice vor afecta pe toata lumea, nu toata lumea va fi afectata in mod egal de schimbarile climatice.

Evident, oamenii care acum traiesc in saracie vor fi mult mai afectati de incalzirea globala decat populatiile tarilor civilizate, state care sunt responsabile pentru schimbarile climatice. Bolile si stresul vor lovi mai tare in tarile sarace. La nivel planetar, incalzirea globala va costa mai mult cu 5% din PIB-ul global pana la sfarsitul secolului.

TERITORII INTINSE
Din cauza incalzirii planetei, solurile vor fi afectate, diverse regiuni acum fertile vor fi transformate in zone desertice sau subdesertice. Din aceasta cauza, di-ver-se cereale, citrice sau legume vor pu-tea fi cultivate pana la sfarsitul acestui secol doar in regiuni mult mai inalte de-cat cele la care sunt plantate acum. De asemenea, foarte multi daunatori (gan-daci, insecte, animale mici) vor deveni mult mai agresivi in cautarea hranei, ceea ce va afecta, de asemenea, foarte mult culturile.

Primele care vor fi afec-tate de impactul schimbarilor clima-tic-e vor fi teritoriile din Africa. Pe „lista neagra” se afla partea central-vestica a Americii de Nord, toata zona Muntilor Anzi, Peninsula Arabia, Orientul Mijlociu, zone intinse din Asia Centrala, din Caucaz pana in Mongolia, centrul, vestul si sudul Australiei si Peninsula Iberica, zone din Italia, Grecia si sudul Frantei, din Europa.

Partea centrala a Africii de Nord, din Maroc pana in Egipt, unde se afla Desertul Sahara, va deveni mai mult ca niciodata iadul pe Pamant, daca nu se vor lua masuri impotriva incalzirii globale. In acest moment, desi lucrurile stau mult mai bine decat in previziuni, principala problema cu care se confrunta locuitorii acestor zone (aproximativ un miliard de oameni) este lipsa apei.
Bolile incalzirii globale sunt cancerul de piele, afectiunile ochilor, problemele cardiace, respiratorii si cele psihice.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *