Prima centrala de cogenerare de inalta eficienta din Romania

ANRE: "Bonusul pentru cogenerare ar putea sc?dea cu 35-40%"
Prima centrala de cogenerare de inalta eficienta din Romania

S.C. PREFAB S.A., implementeaza prima centrala de cogenerare de inalta eficienta din Romania care beneficiaza de consultanta si sprijin extern. Proiectul este realizat in parteneriat cu Kawasaki si BRD-GSG si urmareste optimizarea consumului si productiei de energie atat la nivelul companiei Prefab SA, cat si la nivel national, prin investitii in valoare de 5 milioane de euro.

 In cadrul conferintei de lansare organizate in 5 iunie 2012, au fost prezentate mijloacele de implementare a sistemului de cogenerare de inalta eficienta, dar si oportunitatile de eficientizare si dezvoltare a productiei Prefab S.A. prin aplicarea proiectului.

La eveniment au participat reprezentanti ai partenerilor implicati in proiect: Marian Petre Milut –  Presedinte CA al S.C. Prefab S.A., Cristian Athanasovici- Director ATH Energ S.R.L., reprezentant oficial Kawasaki in Romania si Cecilia Necula – Director Comercial Adjunct – BRD Grup Valahia.

Prin valoarea si anvergura sa, proiectul se doreste a fi un model pentru toate fabricile din Romania si are ca scop principal crearea independentei energetice si eficientizarea fluxurilor de productie. Proiectul isi propune o imbunatatire, la nivel national, a randamentului utilizarii energiei primare, ceea ce are drept urmare si o scadere a nivelului emisiilor poluante. Obiectivele sale sunt legate de cresterea securitatii in alimentarea cu energie, o mai mare independenta energetica, si nu in ultimul rand posibilitatea de a dispune de o sursa proprie de energie, care poate sustine in timp o dezvoltare ulterioara a companiei.

 

“Formalitatile legale si proiectul propriu-zis de implementare a centralei au fost pregatite inca din anul 2003, insa aprobarea am primit-o abia in luna august 2011. Luna aceasta vom depune prima cerere de rambursare dar intre timp am inceput sa cuantificam pierderile cauzate de  instabilitatea schimbului valutar” a declarat Marian Petre Milut, presedintele Prefab S.A.

 

In ceea ce priveste implemenatarea si monitorizarea tehnica a proiectului in 15 ani se va schimba turbina centralei de doua ori, motiv pentru care Prefab S.A. pregateste un contract de mentenanta tot cu partenerii Kawasaki. “Ne  pregatim sa punem in functiune proiectul pana la finalul lunii noiembrie. Dupa o implementare de lunga durata, 60% din energie va fi utilizata de Prefab S.A. iar 40% va fi distribuita catre reteaua nationala de energie” a completat Cristian Athanasovici, director ATH Energ SRL, reprezentant oficial Kawasaki in Romania.

 

Evenimentul a fost realizat in cadrul proiectului  “Realizarea unei centrale de cogenerare in scopul imbunatatirii eficientei energetice a activitatii SC Prefab SA“, co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, in baza contractului de finantare incheiat cu Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri , in calitate de Organism Intermediar pentru Energie , in numele si pentru Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *