Prima CLONARE a unui animal dintr-o specie disparuta

La doar patru zile de la nasterea celor doi beagle, creati prin clonare cu celule din tesut adipos, iata ca o noua premiera uimeste lumea.
Capra pyrenaica
Specia de capra salbatica de munte Pyrenaica pyrenaica a fost considerata disparuta inca din anul 2000, 6 Ianuarie cand ultimul exemplar, mort a fost gasit in nordul Spaniei. Aceasta specie este una dintre cele doua subspecii disparute ale caprei spaniole. Cu sute de ani in urma specia era extrem de numeroasa fiind raspandita atat in Spania cat si in Franta. Dupa anul 1900 specia a inceput sa-si piarda din exemplare, ajungand ca in anul 1981 sa mai existe doar 30, in regiunea Aragon, in Parcul National Ordesa.

Cu toate acestea, specialistii de la Center of Food Technology and Reserch din Aragon (Spania), impreuna cu colegii lor de la National Reserch Institute of Agriculture and Food din Madrid au reusit pentru prima data clonarea unui animal considerat disparut. ADN-ul a fost extras din mostre de piele prelevate de la Celia, (ultima capra) cu putin timp inainte de a muri si apoi a fost transplantat in ovule de la capre domestice. Tehnica este cunoscuta sub numele de “transfer nuclear“. Conform Telegraph.co.uk rezultatul s-a concretizat in 439 de embrioni din care 57 au fost implantati in mame surogat.

Doar una dintre capre a adus pe lume un ied femela, dar minunea nu a tinut decat 7 minute pentru ca iedutul a murit din cauza problemelor cauzate, in opinia specialistilor, de calitatea ADN-ului folosit la creearea clonei. Profesorul J. Folch, coordonator al proiectului a declarat ca “iedul obtinut era identic din punct de vedere genetic cu capra pyrenaica.”

Aceasta realizare dechide drumul spre noi reusite care ar putea schimba lumea si ar regenera ecosistemul pe care de ani intregi omenirea il distruge cu indiferenta.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,345FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente