Prima harta eoliana realizata pentru un judet din Romania

Prima harta eoliana realizata pentru un judet din Romania

Alba este primul judet din tara care dispune de o harta eoliana, realizata in cadrul proiectului international dezvoltat intre Consiliul Judetean (CJ) si Societatea Germana pentru Cooperare Tehnica (GTZ), intitulat ‘Identificarea si promovarea potentialului de energie regenerabila in judetul Alba’.

Activitatile proiectului, desfasurat intre octombrie 2008 si octombrie 2010, au fost legate de identificarea siturilor cu potential pentru centralele eoliene, precum si realizarea de masuratori de vant semnificative pentru judetul Alba. Rezultatele sunt publicate in forma unei harti eoliene detaliate care arata potentialul de energie eoliana existent in zona judetului.

Costurile acestui proiect au fost suportate in mare parte de guvernul german, care a alocat 200.000 de euro, iar 100.000 de euro au fost investiti de IWC, o companie cu sediul in Husum, care a format un parteneriat public-privat cu GTZ pentru implementarea proiectului, a declarat, intr-o conferinta de presa la Alba Iulia, reprezentantul GTZ, Bruno Wilhelm.

CJ Alba a contribuit cu 5.000 de euro in acest proiect, a declarat, la randul sau, vicepresedintele Alin Cucui.
Harta de potential a vanturilor din judetul Alba a fost realizata dupa masuratori profesioniste desfasurate timp de opt luni si ale caror rezultate au fost coroborate cu datele istorice ale statiilor meteo existente pentru zona judetului Alba, a precizat directorul Agentiei Locale de Energie Alba (ALEA), Florin Andronescu.

O harta a potentialului eolian este foarte importanta, chiar decisiva in identificarea unor zone, care, la randul lor, pot fi rentabile din punct de vedere economic pentru producerea de energie eoliana, a aratat directorul ALEA. Cu toate acestea, este necesara realizarea unei masuratori suplimentare a vantului in zona centrului de greutate, pe o durata minima de un an pentru a stabili datele exacte ale unei investitii ulterioare, a subliniat Florin Andronescu.

Rezultatele proiectului comun cu partea germana arata ca Alba are un potential eolian substantial in zone limitate, respectiv in zona Muntilor Apuseni si in Muntii Sebesului, adevarate provocari din punct de vedere logistic si al infrastructurii.

Pentru evaluarea potentialului eolian al judetului, in apropiere de municipiul Alba Iulia a fost montat un turn cu inaltimea de 85 de metri, dotat cu echipamente moderne de masurare, pentru evaluarea curentilor de aer, analizandu-se inregistrarile obtinute in perioada 8 noiembrie 2009 – 30 iunie 2010. Incepand cu data de 26 mai au fost efectuate masuratori suplimentare dintr-un turn de telecomunicatii situat la 25 de kilometri de primul turn.
Masuratorile confirma, pe de o parte, ca viteza vantului nu creste proportional cu cresterea inaltimii, iar, pe de alta parte, ca punctele de masurare sunt influentate foarte mult de pozitia vaii. Carpatii Apuseni si Carpatii Meridionali ecraneaza suprafete mari ale judetului, iar vaile produc efectul de canalizare a vantului.

In judetul Alba si, in particular, in valea din directia nord-est-sud-vest, pe timpul iernii predomina curenti de vant din directia nord-est, iar in jumatatea din an cand este vara, pe perioada masuratorilor, predomina curentii din directia sud-vest.
Viteza vantului masurata in aproximativ opt luni din turnul de 85 de metri a fost de 4,24 metri/secunda. Drept urmare, producerea energiei eoliene in parcuri de mari dimensiuni nu este rentabila in aceasta locatie, la momentul actual, cu tehnologia existenta pe piata. In restul zonei supuse studiului, vitezele medii prognozate sunt cuprinse intre 5,0 si 6,0 metri/secunda ca medie anuala, la o inaltime de 100 metri a centrului de greutate, in cele mai bune pozitii expuse.
Au fost comparate 10 pachete anuale de inregistrari ale statiilor meteo din Sibiu, Deva si Cluj-Napoca, dar si masuratori efectuate pe parcursul a trei ani de statia Blaj, rezultatul aratand ca inregistrarile primite de la statia meteo din Sibiu au fost cele mai apropiate de inregistrarile obtinute in punctele de masura.
Coordonarea locala si punerea in aplicare a activitatilor proiectului au fost efectuate de catre CJ Alba si GTZ, in colaborare cu ALEA, Universitatea ’1 Decembrie 1918? din Alba Iulia si IWC.
Evenimentul final al acestei colaborari il reprezinta Conferinta Internationala de Energie Regenerabila, care se va desfasura sambata, in aula mare a Universitatii ’1 Decembrie 1918? din Alba Iulia. Vor participa unii dintre cei mai importanti specialisti in probleme de energie din Romania, care vor prezenta aspecte curente ale mediului energetic din Romania. Invitatii la conferinta vor vizita si o stana ecologica functionala, la Pianu.
Sambata si duminica, la Alba Iulia se desfasoara si Targul ALEA 2010, la care vor fi expuse panouri solare, instalatii eoliene, pompe de caldura si, nu in ultimul rand, doua automobile hibrid.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,325FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente