Prima tara din lume cu 100% energie electrica de la Soare

Prima tara din lume cu 100% energie electrica de la Soare

Tokelau, o natiune din Pacificul de Sud, este prima tara din istoria omeniirii ce isi produce 100% din energia necesara folosind panouri solare.

Un proiect solar cu o capacitate totala de un megawatt a fost finalizat pe cei trei atoli, acesta oferind celor 1.400 de locuitori ai tarii 150% din necesarul de energie electrica. Tokelau Renewable Energy Project este compus din 4.032 de panouri fotovoltaice si 1.344 de baterii alimentate de generatoare ce folosesc biocombustibil din nuci de cocos, fiind unul dintre cele mai mari proiecte solare de pe Terra.

Proiectul a costat 7,5 milioane de dolari, o suma colosala in comparatie cu PIB-ul micutei natiuni, care este de doar 300.000 de dolari. Cu toate acestea, oficialii anunta economiile realizate datorita faptului ca nu vor mai fi nevoiti sa importe benzina si motorina vor compensa costurile ridicate.

Planul initial era ca acest proiect sa genereze doar 93% din energia electrica necesara, urmand ca restul sa fie obtinuta prin arderea uleiului de cocos. Panourile pot genera insa 150% din necesarul de energie al celor din Tokelau, astfel ca uleiul de cocos va fi folosit doar in cazul zilelor noroase si in situatiile de urgenta.

Capacitatea totala a retelei din Tokelau a fost estimata la 1.400 de megawati-ora, reducand cu mai bine de 950 de tone emisiile anuale de dioxid de carbon. Chiar daca Tokelau nu contribuie foarte mult la emisiile de gaze cu efect sera, problema incalzirii globale este una acuta pentru locuitorii acestor atoli. La fel ca celelalte insule din Oceanul Pacific, Tokelau este amenintata de cresterea nivelului oceanului planetar. Anumite parti ale insulelor ar putea supravietui apelor aflate in crestere, insa izvoarele de apa potabila au inceput deja sa fie contaminate cu apa sarata din cauza cresterii nivelului oceanului.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente