Consiliul Local Brasov a votat, vineri, o serie de hotarari pentru includerea unor obiective apartinand municipalitatii in proiectul guvernamental „Casa Verde”, urmand ca pe aceste cladiri sa fie instalate panouri solare, suma totala alocata pentru aceste proiecte fiind de 1,13 milioane de lei.
Cladirile incluse in proiect sunt Caminul pentru Persoane Varstnice, Caminul pentru Persoane fara Adapost si Sala Sporturilor „Dumitru Popescu Colibasi”. Acestea vor fi primele cladiri ale Primariei Brasov care vor fi dotate cu panouri solare, intrand astfel in programul guvernamental „Casa Verde”, in forma lui actualizata, in care principalii beneficiari sunt autoritatile locale.
Au fost aprobate studiile de fezabilitate, documentatiile si indicatorii tehnico-economici aferenti completarii sistemelor clasice de incalzire, prin panouri solare pentru prepararea apei calde menajere pentru fiecare din cele trei obiective.
Suma totala care va fi alocata pentru aplicarea acestor proiecte este de 1,13 milioane lei, din care cofinanatarea de la bugetul local este de circa 340.000 de lei. Pentru Caminul pentru Persoane Varstnice investitia se ridica la 296.330 lei, din care 88.890 lei o reprezinta contributia locala., in timp ce pentru Sala Sporturilor investitia va fi de 706.730 de lei, din care 212.010 de lei vor veni de la bugetul local. In cazul Caminului pentru Persoane fara Adapost, lucrarea va costa 128.360 de lei, contributia municipalitatii fiind de 38.500 de lei.
Prin realizarea acestor proiecte se estimeaza ca va fi facuta o economie anuala la gaz metan de 41.400 metri cubi, ceea ce inseamna 20% din consumurile actuale.
„A fost nevoie sa adoptam aceste hotarari petnru a ne incadra in termenul de 15 iulie, pentru trimiterea documentatiei la Ministerul Mediului si includerea Brasovului in acest program. Bineinteles ca este un lucru benefic si ne gandim sa implementam astfel de sisteme si la scolile si gradinitele din Brasov”, a declarat primarul George Scripcaru.
„Casa Verde” este un program national de inlocuire sau de completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala, energie eoliana sau alte sisteme care conduc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului, a fost adoptat in cursul anului 2008, dar a fost stopat, o buna bucata de vreme, din cauza lipsei fondurilor.
In 2009, bugetul pentru Casa Verde este de 310 milioane lei (circa 75 milioane euro), iar subventia de la Ministerul Mediului va acoperi 80% din investitie.
Pentru a nu favoriza autoritatile marilor orase, ministerul a stabilit limite maxime de finantare, astfel ca fiecare localitate cu mai mult de 100.000 de locuitori va putea lua subventii totale de cel mult 4 milioane lei, orasele cu 50.000 pana la 100.000 de locuitori – cel mult 3 milioane lei, cele cu 20.000-50.000 de locuitori – cel mult 2 milioane lei, iar cele cu 3.000-20.000 de locuitori – maximum 1 milion lei. Localitatile cu mai putin de 3.000 de persoane vor putea cere subventii totale de cel mult 500.000 lei.
Sursa: NewsIn