Primaria Sercaia va finaliza proiectul de gestionare a deseurilor din 6 comune pana pe 30 octombrie

Primaria Sercaia, care are o finantare nerambursabila din fonduri Phare de circa 1 milion euro pentru un proiect de gestionare a deseurilor pentru 6 comune din judetul Brasov, a primit prelungire pana pe 30 octombrie pentru terminarea lucrarilor, a spus vineri pentru NewsIn primarul localitatii.
gestionarea deseurilor
„Am depus proiectul in 2006, ne-au dat banii la finalul lui 2007 si trebuia sa finalizam proiectul in aprilie 2009, insa deoarece procedurile au fost cam intortocheate si metodologia ne-a creat unele probleme, am solicitat – si am obtinut – prelungirea finantarii pana la 30 octombrie”, a explicat pentru NewsIn primarul comunei Sercaia, Cristinel Paltin.

Realizarea sistemului de gestionare integrata a deseurilor si a infrastructurii in comunele Sinca Noua, Sinca Veche, Comana, Parau, Sercaia, Mandra beneficiaza in total de 988.454 euro, din care 889.609 euro nerambursabili.

„Au fost mai multe linii de buget, deoarece am avut de facut si achizitii. Am luat 2 masini compactoare, 6 utilaje agregate de adunat gunoaie din locurile unde masinile nu pot ajunge, cate 3 tomberoane de colectare selectiva pentru fiecare numar de gospodarie, precum si containere pentru fiecare agent economic din cele sase comune”, a mai spus primarul comunei Sercaia, care gestioneaza proiectul, sub monitorizarea ADR Centru 7 Alba si a Ministerului Mediului

Proiectul are ca obiectiv realizarea unui management integrat al deseurilor, care presupune colectare selectiva, minimizarea cantitatii de deseuri, valorificarea acestora, crearea unui sistem de colectare si a unui sistem de transport eficiente, depozitare ecologica, precum si compostare.

„La final, fiecare comuna va avea o platforma de colectare, unde se va face sortarea si compactarea deseurilor. Gunoaiele rezultate vor fi livrate apoi fie la firmele de reciclare, fie vor fi depuse la viitoarea halda ecologica de la Beclean”, a adaugat oficialul.

Romania va trebui sa se conformeze pana la 16 iulie Directivei europene privind gropile comunale de deseuri, in caz contrar riscand amenzi de mii de euro pe zi.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *