Zeci de primarii din judet folosesc energia regenerabila pentru sistemele de incalzire • Banii au fost obtinuti prin Programul Casa Verde • Valoarea totala a proiectelor este de peste 11 milioane de lei
Tot mai multe primarii din judet au adoptat sistemul utilizarii energiei regenerabile pentru incalzirea scolilor, dispensarelor sau sediilor institutiilor. Investitiile au fost finantate de catre Administratia Fondului pentru Mediu. Valoarea totala a investitiilor este de peste 11 milioane de lei. Printre primariile care au obtinut finantari se numara cele din comunele: Draguseni, Helesteni, Harmanesti, Ipatele, Ciohorani, Ungheni, Valea Seaca, Movileni, Aroneanu, Bals, Braesti, Golaesti, Stolniceni Prajescu, Cucuteni, Miclesti, Ceplenita, Alexandru Ioan Cuza, Mogosesti-Siret, Prisacani, Horlesti si orasul Harlau. Valoarea fiecarui proiect este cuprinsa intre 300.000 si 700.000 de lei.
Primariile si scolile din judet care utilizeaza energie solara si geotermala au fost dotate cu panouri solare pentru prepararea apei menajere si pompe de caldura sol-apa pentru incalzire. In cazul utilizarii energiei solare, se preconizeaza o reducere a consumului de combustibil de peste 60 la suta, iar recuperarea investitiei se poate face in 4 ani. Primaria si scoala care utilizeaza aceste tipuri de energie sunt cele din comuna Ipatele. Valorea totala a finantarii a fost de aproximativ 455.000 de lei. Au fost montate cate doua panouri solare la scoala si primarie si cate o pompa de caldura ce asigura o mare parte din necesarul energetic. Scoala are noua sali de clasa si doua cancelarii, un spatiu pentru un atelier. „Suma totala in care este inclusa si contributia primariei a fost de 455.000 de lei. A fost vorba de doua obiective, scoala si primarie. Amandoua functioneaza in prezent si asigura o temperatura de aproximativ 50 de grade in calorifere. Am pastrat si centralele termice mai ales ca iarna trecuta au fost temperaturi foarte scazute si am intervenit cu acestea pentru suplimentarea cu caldura. Cele doua panouri au fost instalate pentru apa calda, care este furnizata permanent. Este o lucrare reusita si reducerea consumului s-a facut conform proiectului”, a declarat Costica Postarnac, primarul comunei Ipatele.