Primul centru de colectare pentru deseurile electrice si electronice uzate in Sinaia

Colectare de deseuri electrice si electrocasnice la Arad
Primul centru de colectare pentru deseurile electrice si electronice uzate in Sinaia

Locuitorii orasului Sinaia au, incepand de vineri, un centru de colectare al deseurilor electrice si electronice, gratie unui parteneriat incheiat intre Asociatia RoRec, organizatie colectiva non-profit, si primaria din localitate.

Centrul inaugurat la Sinaia are drept scop colectarea deseurilor electrice si electronice. „Este al patrulea centru de acest gen din judet. Este vorba de respectarea Directivei Uniunii Europene, care prevede colectarea a patru kilograme de deseuri electrice si electronice pe cap de locuitor pe an”, ne-a declarat Mihai Buzea, director executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova. „Este un lucru extraordinar ca s-a deschis acest centru in Sinaia, care dovedeste ca este Capitala Verde a Romaniei. Nu suntem la prima actiune de acest gen, iar oamenii au inceput sa aiba experienta si sa constientizeze importanta colectarii deseurilor electrice si electronice pentru protejarea mediului”, a precizat Vlad Oprea, primarul orasului Sinaia.

Politici de stimulare

Chiar daca a fost prima zi in care a demarat colectarea deseurilor electrice si electronice in Sinaia, centrul a avut succes, gratie si campaniilor de constientizare derulate in Sinaia, in cadrul carora autoritatile au explicat ca deseurile electrice si electronice sunt extrem de periculoase. Normele impuse de Uniunea Europeana prevad colectarea a 4 kilograme de deseuri electrice si electronice de la fiecare locuitor/ an, cota care momentan nu este respectata. „Politica de mediu se desfasoara pe mai multe planuri. Daca, pe deoparte, parghiile economice sunt in favoarea unor anumite industrii care sunt stimulate, vorbim aici de programul Rabla, pentru industria alba s-a apelat la aceeasi procedura. S-a apelat la producator si, prin grija lui, a fost transferat celui care produce aparatura electrica si electronica responsabilitatea sa ofere stimulente”, a sustinut Abos. „Este un subiect sensibil. Chiar as putea spune ca aceasta a fost sursa multor confruntari, in ultimii doi ani in Romania, in privinta legislatiei romanesti, unde noi, ca si operatorii, am exprimat critici si-am inaintat de-a lungul timpului propuneri. Solutii exista si au fost experimentate de toate tarile europene. Suntem optimisti ca dialogul si conlucrarea partilor se va imbunatatii”, a sustinut Liviu Popeneciu, presedintele RoRec.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *