Primul traseu turistic pe apa din Romania se concretizeza in Delta Dunarii

Primul traseu turistic pe apa din Romania se concretizeza in Delta Dunarii

Tulcea /Brasov, 17 mai 2012: Primul traseu turistic model pe apa de la noi din tara se concretizeza in Delta Dunarii. Lansam astazi proiectul ‘Cu canotca in Delta: metode Inovative de Interpretare a naturii’, finantat de Fundatia Pentru Parteneriat si MOL Romania, care va fi derulat de Asociatia de Ecoturism din Romania (AER) in parteneriat cu Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23 in perioada mai-septembrie 2012.

Canotca, o canoe ca o lotca, un concept de ambarcatiune unic, realizat cu contributia campionului Ivan Patzaichin, este un produs romanesc care preia traditia marangozilor din Delta Dunarii (mestesugarii barcilor de lemn) si o imbina cu liniile dinamice ale unei canoe moderne.

Proiectul isi propune realizarea unei ‘poteci’ tematice pe apa pe canalele linistite din zona Crisan prin intermediul unor metode inovative de interpretare audio si grafice (folosirea audioghidurilor si a unor pliante). Circuitul va permite explorarea diversitatii biologice a Deltei prin practicarea unui turism lent cu canotca. Traseul propus are o durata de parcurgere in medie de 4-5 ore, timp in care turistii vor avea ocazia sa inteleaga mai multe detalii despre flora si fauna din zona prin intermediul audioghidului pus la dispozitie. Punctul de plecare este satul Crisan, unde este evidentiat specificul traditional al unor case cu acoperisuri de stuf si garduri din nuiele, dupa care itinerariul continua pe canalele line din vecinatatea localitatii Crisan, spre Lacul Iacob unde pot fi observate specii de pasari si alte elemente de biodiversitate deltaica.

Un alt obiectiv important al proiectului il reprezinta promovarea ‘poteci’ tematice si a destinatiei ecoturistice, inclusiv prin amplasarea panourilor-pelican in puncte strategice din Tulcea si Bucuresti (ex. Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunarii din Tulcea si Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa). Vor fi intreprinse si actiuni de constientizare pentru comunitatile locale in scopul cresterii sentimentului de mandrie si apartenenta la aceasta zona. Pentru strangerea informatiilor necesare pentru realizarea ghidului audio vor fi implicati membri din comunitatea locala. De asemanea, la finalizarea proiectului se va realiza un tur informativ pe traseul creat cu membri din comunitatea locala care desfasoara activitati in turism.

Lansarea traseului va avea loc in vara anului 2012.

AER are misiunea de a promova si dezvolta ecoturismul pentru a contribui la conservarea naturii si a veni in sprijinul comunitatilor locale din zonele cu valoare naturala. In acest fel, AER contribuie la cresterea calitatii serviciilor legate de ecoturism si promoveaza natura ca element esential al imaginii turistice a Romaniei.

Nota pentru editori:

1. Pentru detalii despre activitatile proiectului si o eventuala vizita in Delta Dunarii cu canotca, va rugam sa ne contactati: Bianca Bivoleanu, Coordonator proiect, [email protected],             0722.308.828      ,

2. Pentru detalii despre AER, activitatile si proiectele derulate, accesati:

www.eco-romania.ro/ro

3. Pentru informatii despre Asociatia Ivan Patzachin – Mila 23, accesati:

www.rowmania.ro/

4. Pentru informatii despre Fundatia pentru Parteneriat *, accesati: www.repf.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *