Prin proiectul destinat valorificarii resurselor de energie regenerabila, finantat de Programul Cadru Sapte 2007-2013

0
390
Prin proiectul destinat valorificarii resurselor de energie regenerabila, finantat de Programul Cadru Sapte 2007-2013
Prin proiectul destinat valorificarii resurselor de energie regenerabila, finantat de Programul Cadru Sapte 2007-2013

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in colaborare cu partenerii locali, regionali si internationali, au desfasurat o serie de evenimente ample pentru diseminarea rezultatelor obtinute in cadrul proiectului „Sursele de energie regenerabila in sprijinul dezvoltarii regionale – Strategia regionala pentru utilizarea surselor regenerabile de energie a Regiunii Centru”. Evenimentul principal, conferinta internationala in domeniul energiilor regenerabile, alaturi de celelalte actiuni desfasurate recent, au avut ca scop schimbul de informatii pe tema energiei, realizarea de intalniri de afaceri intre firme din Regiunea Centru si regiunea Brandenburg.

„Strategia Regiunii Centru pentru utilizarea surselor regenerabile de energie a oferit Regiunii Centru posibilitatea de a demonstra partenerilor regionali si internationali beneficiile implicarii in proiecte internationale inovative si a fost si prilejul pentru realizarea fundatiei unor viitoare proiecte. Am reusit sa creionam, in cadrul evenimentelor, cateva concluzii ce vor fi centralizate la finele acestui an cand se va finaliza proiectul, si sa identificam viitoarele directii de actiune. Pot spune ca, pe parcursul celor trei ani de implementare a proiectului RenERg EuReg, mediul privat a manifestat un interes deosebit fata de actiunile organizate de noi in cadrul proiectului, alaturi de autoritatile si ONG-urile locale, in special in sustinerea aplicarii unor masuri concrete de sprijinire a producerii si utilizarii energiei din surse regenerabile”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.
Proiectul RenERg EuReg a determinat adoptarea unor practici inovative la nivelul administratiilor locale si regionale in relatia cu mediul de afaceri si institutele de cercetare, prin organizarea de clustere de cercetare si intensificarea schimburilor de informatii in scopul valorificarii rezultatelor cercetarii. Conferinta internationala si evenimentul de brokerage „Sursele de energie regenerabila in sprijinul dezvoltarii regionale – Strategia Regiunii Centru pentru utilizarea surselor regenerabile de energie” precum si intalnirile bilaterale care au avut loc intre oamenii de afaceri romani si germani au fost organizate de catre ADR Centru in cadrul proiectului „Surse regenerabile de energie – o solutie pentru dezvoltarea durabila a doua regiuni europene”, finantat de Comisia Europeana prin Programul Cadru Sapte 2007 – 2010, Regiuni ale Cunoasterii. Obiectivul principal al conferintei a fost diseminarea rezultatelor „Strategiei regionale privind utilizarea surselor regenerabile de energie in Regiunea Centru” si consultarea publica a actorilor regionali cu privire la acest document. Reprezentantii autoritatilor regionale si locale din cele doua regiuni partenere in proiect – Regiunea Centru si Regiunea Lusatia-Spreewald – alaturi de reprezentantii guvernului federal german si ai Ministerului Economiei si Afacerilor Europene din Landul Brandenburg, au dezbatut situatia actuala din cele doua regiuni privind utilizarea surselor de energie regenerabila (SER) si perspective viitoare de colaborare. Domeniile prioritare asupra carora se concentreaza strategia vizeaza: gestionarea eficienta a energiei prin politici locale durabile, valorificarea potentialului E-SER prin acordarea de sprijin firmelor pentru realizarea de investitii, cresterea valorificarii rezultatelor cercetarii, imbunatatirea calificarii fortei de munca in domenii relevante.
Conferinta si evenimentul de brokerage au adunat peste 100 de participanti din Regiunea Centru si Landul Brandenburg. Unul dintre cele mai importante succese ale evenimentului de brokerage a constat in prezenta a 9 companii din Landul Brandenburg – Germania, reprezentantii acestora participand la 50 de intalniri bilaterale cu 15 companii din Regiunea Centru, precum si cu alte organizatii si institutii publice din regiune. Aceste intalniri au avut ca scop prezentarea unor: proiecte de cercetare, produse specifice domeniului RES, modalitati de utilizare a biomasei si a energiei solare, modelele de case pasive etc. De asemenea, aceste intalniri au constituit un bun punct de plecare in stabilirea unor viitoare relatii de cooperare si parteneriat intre companiile romanesti si germane participante la brokerage. Strategia regionala pentru utilizarea surselor regenerabile de energie va fi integrata in Planul de Dezvoltare Regionala si va oferi viziunea si directiile de dezvoltare ale acestui sector in perioada 2014-2020.
Proiectul RenERg EuReg are o durata de implementare de trei ani (ianuarie 2008 – decembrie 2010) si un buget total de 295.000 Euro. Unsprezece institutii din cele doua regiuni (Centru, Romania si Brandenburg, Germania) s-au reunit in cadrul acestui proiect, institutii care reprezinta autoritati regionale si locale, universitati si institute de cercetare, camere de comerat si firme specializate in sisteme de energii regenerabile.
Pana la sfarsitul anului 2010, partenerii proiectului vor elabora un Plan Comun de Actiune care va cuprinde masuri si actiuni concrete de implementare a strategiei privind utilizarea surselor de energie regenerabila.
Informatii despre activitatile derulate, materiale si rezultate ale proiectului puteti gasi pe site-ul proiectului: www.renerg.eu precum si la datele de contact: [email protected], tel. 0258 818616, fax. 0258 818613.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.