Principala organizatie europeana a patrimoniului se adreseaza Parlamentului in privinta Rosiei Montane

Principala organizatie Europeana a patrimoniului, Europa Nostra, se adreseaza Parlamentului Romaniei in privinta Rosiei Montane
Principala organizatie Europeana a patrimoniului, Europa Nostra, se adreseaza Parlamentului Romaniei in privinta Rosiei Montane

Europa Nostra lanseaza un apel catre Parlamentul Romaniei de a opta pentru o dezvoltare alternativa si durabila a Rosiei Montane.

Principala organizatie europeana a patrimoniului, Europa Nostra, si-a exprimat profunda ingrijorare cu privire la proiectul de lege care ar permite unei companii canadiene sa creeze cea mai mare mina de aur de suprafata din Europa ȋn Rosia Montana. Intr-o scrisoare adresata parlamentarilor romani, partenerul societatii civile a Uniunii Europene, Consiliului Europei si UNESCO, a avertizat ȋn privinŃa impactului negativ anticipat al proiectului asupra patrimoniului cultural si a mediului si a solicitat un plan alternativ si durabil de dezvoltare pentru regiune. Europa Nostra, impreuna cu Institutul Bancii Europene de InvestiŃii au listat Rosia Montana drept una dintre ‘7 Most Endangered’ monuments and sites in Europe (“Cele mai Periclitate 7 Situri si Monumente din Europa”) in luna iunie. Proiectul de lege propus de Guvernul roman in luna august a starnit un val de demonstratii in intreaga tara. Parlamentul roman este asteptat sa voteze pe acesta in noiembrie.

„Europa Nostra a transmis fiecarui membru al Parlamentului Romaniei profunda sa ingrijorare cu privire la proiectul de lege propus in Rosia Montana. Legislatia planificata contine prevederi care constituie un precedent periculos pentru Romania, intrucat incalca unele dintre principiile de baza ale drepturilor omului, ale statului de drept si ale separatiei puterilor in stat, care fac parte din nucleul valorilor protejate si promovate de Constitutia romaniei si, de asemenea, de Uniunea Europeana, prin tratate care au fost ratificate de Romania,” afirma Denis de Kergorlay, Presedintele Executiv al Europa Nostra. „Mai precis, acest proiect de lege confera puteri pentru o companie privata care ii permit acesteia sa treaca peste legile nationale din Romania, inclusiv Legea privind protectia patrimoniului cultural, pentru a elimina drepturile unor proprietari privati, si chiar sa circumscrie puterea judiciare,” adauga el.

Proiectul de lege, anuntat de Guvern la sfarsitul lunii august, a provocat proteste larg raspandite ȋn Romania si ȋntreaga lume. „Proiectul minier, asa cum este promovat de Rosia Montana Gold Corporation, contine riscuri pentru mediu si pentru patrimoniului cultural si ameninta increderea intre cetateni si autoritatile publice. Aprobarea propunerii legislative, prin urmare, ar putea avea consecinŃe pe termen lung pentru democratie si coeziunea sociala in Romania,” subliniaza Denis de Kergorlay.

Europa Nostra a cerut parlamentarilor romani sa inceapa o discutie reala si aprofundata privind o solutie alternativa si durabila pentru Rosia Montana.

„Un astfel de plan de dezvoltare nu numai ca ar proteja si promova patrimoniul cultural si natural unic al zonei (care include 150 de km de galerii romane si pre-romane, artefacte arheologice si asezari martore ale unui stil de viaŃa tradiŃional si industrial neintrerupt), dar aduce, de asemenea, locuri de munca pe termen lung in regiune prin promovarea turismului durabil, agricultura organica si alte activitati bazate pe economia din plan local,” argumenteaza John Sell, Vice-Presedinte Executiv al Europa Nostra.

„Europa Nostra ramane increzatoare ca prin fondurile structurale ale Uniunii Europene, aflate in prezent in discutie pentru perioada 2014-2020, autoritatile romane vor putea defini un plan alternativ pentru dezvoltarea Rosiei Montane, care va fi sustenabil, va respecta mediul, cultura si patrimoniul si care va corespunde cu acordul deplin al cetatenilor din Romania,” subliniaza el.

In urma mai multor ani de campanie, Europa Nostra inclus peisajul minier istoric de la Rosia Montana, in prima lista a celor ‘7 Most Endangered’ monumente si situri din Europa, un program lansat in 2013, impreuna cu Institutul Bancii Europene de Investitii, in calitate de partener fondator, si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, in calitate de partener asociat. O delegatie formata din experŃi financiari si de patromoniu de cel mai ȋnalt nivel vor vizita Romania in urmatoarele luni. „Asteptam cu nerabdare sa ne intalnim cu reprezentanti ai Guvernului si Parlamentului roman pentru a discuta un plan de dezvoltare pe termen lung pentru Rosia Montana,” conchide presedintele executiv al Europa Nostra.

Europa Nostra – Vocea patrimoniului cultural in Europa – reprezinta o miscare in crestere a cetatenilor pentru salvgardarea patrimoniului cultural si natural al Europei. Cu vasta sa retea pan-europeana de membri (organizatii si persoane fizice), colaboratori si parteneri, Europa Nostra face un lobby influent pentru patrimoniul cultural. Militeaza pentru salvarea monumentelor, siturilor si peisajelor pe cale de dispariŃie din Europa. Ea incearca sa influenteze politicile europene si nationale legate de patrimoniu. Aceasta celebreaza excelenta prin sistemul propriu de premiere condus in parteneriat cu Comisia Europeana. In 2013, Europa Nostra ȋsi sarbatoreste aniversarea a 50 de ani. Plácido Domingo, cantareŃul si dirijorul de opera de renume mondial, este Presedintele Europa Nostra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *