Francezii de la EcosunExpert intra in productia de energie cu un parc fotovoltaic la Podu Olt

Francezii de la EcosunExpert intr? în produc?ia de energie cu un parc fotovoltaic la Podu Olt
Francezii de la EcosunExpert intra in productia de energie cu un parc fotovoltaic la Podu Olt
Francezii de la EcosunExpert intra in productia de energie cu un parc fotovoltaic la Podu Olt

Orizontul se anunta unul insorit pentru francezii de la EcosunExpert: compania tocmai si-au facut intrarea pe piata romaneasca a productiei de energie solara, printr-un prim parc fotovoltaic cu o capacitate de 2,5 MWp, dezvoltat in localitatea Podu Olt, din comuna brasoveana Harman. Valoarea proiectului este de cateva milioane de euro.

Parcul, a carui suprafata este de 5,7 hectare de teren, utilizeaza 9.792 de module solare, furnizate de compania franceza Voltec Solar. Specializata pe dezvoltarea si realizarea de proiecte de sisteme fotovoltaice, EcosunExpert Romania este, de altfel, unic distribuitor in tara al panourilor solare Voltec „Acest prim proiect poate fi considerat drept un showroom, unde viitori potentiali parteneri pot evalua si aprecia eficienta acestor panouri, garantate de producator pentru 25-30 de ani”, spune Frederic Rohmer, director asociat.

Productia anuala a parcului fotovoltaic, estimata la aproximativ 3,3 GWh, este suficienta pentru a alimenta cu electricitate 3.000 de gospodarii din Podu Olt si Harman. Un al doilea parc este in constructie, in aceeasi configuratie tehnica si financiara.

In general, pentru a monta 1 MW de capacitate intr-un proiect solar este necesara o investitie de 1 – 2 milioane de euro, in functie de mai multi factori (teren inclus sau nu, fiabilitatea proiectului, originea panourilor solare precum si garantia acestora, stabilitatea si rezistenta structurii de sustinere, drumuri de acces, garduri, sistem de securitate etc.). „Un proiect fotovoltaic bun este evaluat, nu dupa pretul investit intr-un MW instalat, ci in functie de rata de recuperare a investitiei, raportata la perioada de functionare a acestuia de 25-30 de ani”, tine sa precizeze Frederic Rohmer.

Investitia de la Podu Olt apartine companiei EcosunExpert Brasov, detinuta partial de EcosunExpert Romania, plus cativa investitori privati. Parcul fotovoltaic a fost dezvoltat in parteneriat cu societatea locala SISE Electrica Transilvania Sud.

La nivel global, EcosunExpert, cu sediul in Franta, produce energie in cinci parcuri fotovoltaice, cu o capacitate totala de 10 MWp. Compania a vandut catre diferiti clienti 65 de sisteme fotovoltaice de dimensiuni mari, toate functionale in acest moment.

Capacitatea instalata in centrale fotovoltaice a inregistrat un salt spectaculos in prima jumatate a lui 2013, fiind de aproape opt ori ori mai mare comparativ cu sfarsitul anului trecut, potrivit datelor Transelectrica. Concret, daca la sfarsitul lui decembrie 2012 existau in Romania parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulata de 49,3 MW, la jumatate acestui an erau in functiune proiecte de 378,5 MW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *