Prispa romaneasca, la cel mai prestigios concurs de case solare din lume

Prispa romaneasca, la cel mai prestigios concurs de case solare din lume

Romania participa in premiera , la cel mai prestigios concurs de case solare din lume, informeaza Jurnalul TVR. Competitia are loc la Madrid, unde 40 de studenti romani au instalat, fara prea multi bani si in timp record, o casa functionala si primitoare.

Concurs de case solare, in Spania O casa care sa consume putina energie si sa poata fi instalata oriunde este visul tuturor. Acesta este si obiectivul competitiei Solar Decathlon de la Madrid unde soarele este singura sursa de energie pentru echipele de studenti venite din toata lumea cu cele mai inovatoare constructii.
Romania participa pentru prima data printr-un grup de studenti de la mai multe universitati din Bucuresti. Cei 40 de tineri nu au primit subventii publice, dar au reusit sa faca rost de bani si sa ajunga la Madrid dupa ce au vandut casa la licitatie.

“Zi si noapte am stat pe santier pe ture diferite. Eram cu totii obositi, dar plini de ambitie sa terminam la timp pentru ca asta insemna sa primim puncte in plus.”, declara Valentina Potlog, membru al echipei Prispa.

Proiectul romanesc se numeste Prispa si este cel mai ieftin model de locuinta din orasul solar de la Madrid. Arata ca o casa obisnuita, cu bucatarie, baie si, bineinteles, cu prispa. Este dotata cu placi solare, iar costul se ridica la 70.000 de euro.

“Casa noastra este gandita sa se incadreze pana in pragul de Prima Casa din Romania. Deci este gandita cumva pentru piata romaneasca.”, declara Adrian, membru al echipei Prispa.

Concurentii din China, Brazilia sau Italia au avut la dispozitie bugete mult mai mari. Echipa din Franta a ridicat o constructie cu 2 milioane de euro, iar studentii japonezi se prezinta cu o casa cu tigle fotovoltaice, in valoare de 700.000 de euro. Romanii cred in sansa lor si mizeaza pe functionalitate si pe aspectul traditional al casei. Se considera privilegiati ca pot progresa intr-un domeniu de viitor.

“Inveti si practic asta ne-a intarit pe noi ca si nivel de cunostinte. Ne-a ridicat moralul si am reusit sa ajungem undeva unde nimeni nu a ajuns in Romania pana acum”, declara Mihai Vlad, membru al echipei Prispa.

Echipa castigatoare va fi votata pe internet si de un juriu de specialisti.

Cea mai buna casa solara va fi aleasa in 30 septembrie aici la Madrid, iar Prispa are toate sansele sa devina o marca internationala.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente