Pro sau contra alimentatiei vegetariene?

Centrul natura: Despre etichete – sau ”sunt vegetarian” ori ”carnivor”
Pro sau contra alimentatiei vegetariene?

Intr-o era a alimentelor foarte procesate si a „E”-urilor, tot mai multe persoane aleg sa adopte o alimentatie vegetariana, in principal prin eliminarea consumului de carne. Este, insa, acest regim ideal pentru sanatate sau ascunde si pericole?

Unii considera ca un organism sanatos, in dezvoltare, trebuie sa fie sustinut de o alimentatie echilibrata si diversificata. Altii sunt de parere ca alimentatia vegetariana nu impiedica cu nimic cresterea, ci, dimpotriva, este benefica deoarece accelereaza metabolismul.
Alimentatia vegetariana e foarte bogata in proteine vegetale si fibre, e saraca in grasimi, fara colesterol si, de regula, e naturala. O persoana care adopta acest tip de alimentatie poate manca preparate din legume si fructe sau poate urma o dieta lacto-vegetariana, care contine si produse lactate. Cei care includ in mesele lor si peste au o dieta numita pesco-vegetariana, iar persoanele care consuma si lapte si oua urmeaza o dieta lacto-ovo-vegetariana.

„Nu incurajez regimul vegetarian total”

Nutritionistul Gabriela Man considera ca o alimentatie echilibrata si optima pentru un organism sanatos trebuie sa fie cat mai variata si nu foarte restrictiva.  „As spune, citandu-l pe prof. Gheorghe Mencinicopschi, ca: «omul nu e nici ierbivor si nici carnivor, ci e omnivor!». Cu alte cuvinte, o alimentatie echilibrata contine proteine atat de origine vegetala, cat si de origine animala. Mi se pare mai potrivita o alimentatie echilibrata care sa contina preponderent ca sursa de proteina animala pestele si ouale. Unul din marii nutritionisti ai lumii, Patrick Holford scria referitor la acest aspect in «Cartea nutritiei optime» ca: «fata de regimul vegetarian total, regimul ovo-lacto-vegetarian reprezinta o alegere mai buna», ne-a declarat doamna dr. Man. Cat despre avantajele alimentatiei vegetariene… „Ma abtin sa enumar avantaje, deoarece nu intentionez sa incurajez un astfel de regim alimentar. Un regim vegetarian total nu furnizeaza necesarul optim de aminoacizi esentiali de care are nevoie organismul, pentru a fi in deplina stare de sanatate si pentru a functiona la maxim de randament”, a mai adaugat medicul specialist.

Cel mai bun: ovo-lacto-vegetarian

In urma studiilor realizate la nivel mondial, nutritionistii s-au pus de acord in marea lor majoritate ca cel mai benefic regim pe termen lung este cel ovo-lacto-vegetarian. Iata ce trebuie sa includa acest tip de alimentatie, pentru a pastra un echilibrul optim.
Legumele si fructele, consumate ca atare ori sub forma de salate ori sucuri. Este bine ca aceste alimente sa provina, pe cat posibil, din gospodarii unde sunt riscuri mai mici de a consuma seminte modificate genetic si chimicale.
Leguminoasele (soia, fasole, linte, naut) trebuie sa fie consumate de cel putin 3-4 ori pe saptamana. Sunt foarte gustoase, satioase si inlocuiesc foarte bine gustul de carne. Din ele, organismul isi extrage majoritatea proteinelor.
Oleaginoasele (nuci, alune, arahide, susan, seminte de dovleac si de floarea-soarelui, masline, uleiuri naturale, etc.) trebuie consumate zilnic, nepreparate termic, pentru a asigura organismului necesarul de grasimi nesaturate.
Lactatele si ouale e bine sa fie consumate de doua, trei ori pe saptamana. Ouale, laptele si branzeturile naturale sunt bune si nu trebuie sa lipseasca din alimentatie, mai ales in cazul persoanelor subponderale, al adolescentilor sau al femeilor gravide.
Fibrele alimentare (cereale integrale de grau, orz, ovaz, secara etc. sau paste fainoase din faina integrala, paine neagra, tarate) este bine sa fie consumate o data pe zi.

Poti obtine forma de vis

Trecerea de la regimul cu carne la cel vegetarian reprezinta, in sine, o schimbare foarte dificila. Totusi, dupa o perioada de cateva luni sau, in unele cazuri, si un an, organismul ajunge sa se obisnuiasca cu noua alimentatie si va avea tendinta sa recastige kilogramele pierdute. Putem insa sa ne mentinem greutatea si chiar sa slabim in plus, tinand cont de doua trucuri simple: mancand la fiecare masa multe legume sau fructe nepreparate termic si consumand multe fibre alimentare. Mai mult, din studiile realizate de specialistii in domeniu, un alt avantaj al celor care aleg sa treaca de partea vegetarienilor este ca vor fi feriti intr-o proportie mult mai mare de cancerul de colon, de accidentele vasculare si de alte afectiuni grave.

Combate imbatranirea

Marea majoritate a produselor vegetale proaspete stimuleaza procesele de regenerare. Alimente ca: graul, secara integrala, fragii, maslinele, nucile, semintele de floarea-soarelui, soia, nautul, telina, patrunjelul, ceapa si usturoiul te feresc de numeroase boli care apar odata cu inaintarea in varsta. De asemenea, mai multe cercetari recente au concluzionat ca alimentatia vegetariana reprezinta un foarte bun remediu de echilibrare emotionala. Persoanele depresive, anxioase sau cu probleme de comportament, cu tendinta de agresivitate, ar trebui sa renunte la consumul de carne si sa manance „alimente medicament”, ca: cereale integrale, polen, miere de albine, seminte de dovleac, frunze de salata si de laptuca, lapte de capra, mere (cu coaja) sau nuci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *