Producatorii de energie regenerabila ar putea primi mai putine certificate verzi de la 1 ianuarie 2013

B?ie?ii verzi au învins
Producatorii de energie regenerabila ar putea primi mai putine certificate verzi de la 1 ianuarie 2013

Producatorii de energie regenerabila ar putea primi mai putine certificate verzi de la 1 ianuarie 2013. Primii vizati sunt cei din energia solara.
A trecut doar o jumatate de an de cand se aplica noua schema de certificate verzi (la 1 noiembrie 2011), prin care producatorii de energie regenerabila primesc mai multe certificate, fata de unul singur pana atunci. Investitorii in eoliene primesc doua certificate verzi pana in 2017, apoi unul. Cei care produc energie fotovoltaica beneficiaza de sase certificate, iar producatorii de energie din biomasa primesc doua certificate, cu exceptia celor din culturi energetice, care primesc trei certificate.
Insa schema noastra de sprijin este una dintre cele mai generoase din UE, daca nu chiar cea mai generoasa, dupa cum au recunoscut chiar si oficialii Ministerului Economiei. In total, producatorii de energie verde vor primi, conform acestei scheme, un total de 10,8 miliarde de euro in urmatorii zece ani, bani pe care ii vom da tot noi, consumatorii de energie. Comisia Europeana a aprobat aceasta schema vara trecuta doar cu obligatia unei monitorizari a veniturilor obtinute de investitori, iar in cazul in care se constata o supracompensare, subventiile sa fie reduse.

Gata cu supracompensarea!

Pana acum se vorbea de o monitorizare pe parcursul a doi ani, urmand ca o eventuala reducere a numarului de certificate sa fie luata in calcul de la 1 ianuarie 2014. Insa un ordin al Autoritatii de Reglementare in Energie (ANRE), publicat in martie, stabileste o metodologie prin care „prima analiza de supracompensare se va realiza in semestrul I din 2012 si va avea efect asupra capacitatilor ce vor incepe sa produca energie electrica dupa 1 ianuarie 2013″.

Primii vizati de aceste schimbari sunt investitorii in electricitatea din sursa solara, intrucat acestia primesc cele mai multe certificate, adica sase. Potrivit informatiilor vehiculate in sector, numarul acestora ar putea scadea la patru.
„Intr-adevar, in acest moment exista posibilitatea unei supracompensari pentru industria solara. Aceasta deoarece costurile tehnologiei au scazut in ultimii ani, de la 3,5 milioane de euro pentru un MW instalat la 1,5-1,7 milioane de euro. Astfel ca este destul de posibil sa depasim cu 10% IRR-ul (rata interna de rentabilitate – n.r.) stabilit pentru industria solara -adica 11,6%”, a declarat Robert Cruceru, director executiv al Asociatiei Romane a Industriei Fotovoltaice (RPIA).
Investitorii cer stabilitate
Cruceru a precizat ca nu este corect ca legislatia sa fie modificata atat de repede. „Ne e greu sa intelegem care sunt argumentele autoritatilor. Acum 7-8 luni s-a aprobat intr-un fel, acum nu mai este bine asa. Investitorii doresc stabilitate pentru cel putin doi ani. Un proiect nu se face in cateva luni”, a sustinut reprezentatul industriei fotovoltaice. „In paralel, noi incercam sa educam si investitorii, si bancile, care sunt foarte reticente in astfel de cazuri.

Investitorii nu trebuie sa se sperie si sa fuga. Numarul certificatelor poate sa nu mai fie atat de relevant daca ei isi ating tinta de IRR”, a completat el. Totodata, mai multi reprezentanti ai investitorilor din domeniul energiei eoliene si solare sustin ca instabilitatea legislativa va afecta, in final, tot consumatorii. „De vreme ce legislatia secundara a intrat in vigoare si se modifica iarasi atat de repede, aceasta nu ne aduce niciun fel de confort pentru investitii. Acest lucru conduce mai departe la un risc politic mai mare care ii motiveaza pe investitori sa aiba un IRR mai mare. Nesiguranta, in final, o va plati populatia”, spun producatorii.

„In acest moment exista posibilitatea unei supracompensari pentru industria solara.””
Robert Cruceru director executiv RPIA
Cata energie verde producem

In prezent, in Romania exista parcuri eoliene de 1.117 MW, panouri fotovoltaice de 2 MW, microhidrocentrale de 400 de MW si instalatii pe biomasa de 25 de MW. In 2020, 38% din consumul de electricitate trebuie sa fie din energie verde, fata de 28% anul trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *