Producerea de biocombustibili in Europa va duce la 1.400 de decese anual si va afecta agricultura

Producerea de biocombustibili in Europa va duce la 1.400 de decese anual si va afecta agricultura

Eforturile ecologiste de a combate schimbarile climatice prin producerea de biocombustibili duc la agravarea unui tip de poluare a aerului, urmand sa provoace anual 1.400 de decese premature in Europa pana in 2020, arata un nou studiu.
Raportul publicat de cercetatorii englezi arata ca arborii crescuti pentru a produce biocombustibil – considerat o alternativa mai curata la carbune si petrol – elibereaza in aer o substanta care, in amestec cu alte substante poluante, provoaca reducerea productiei agricole -relateaza descopera.ro.
„Lumea crede ca biocombustibilii sunt un lucru bun, deoarece reduc nivelul de dioxid de carbon din atmosfera”, afirma Nick Hewitt, care a lucrat la acest studiu alaturi de colegii sai de la Universitatea Lancaster. „Ce spunem noi este «da, acest lucru e grozav, dar biocombustibilii pot avea totodata un efect nociv asupra calitatii aerului”, a explicat Hewitt.
Raportul publicat in jurnalul stiintific Nature Climate Change s-a concentrat asupra efectelor unui program conceput de Uniunea Europeana in cadrul caruia sunt produsi mai multi biocombustibili pentru a combate schimbarile climatice. Hewitt afirma ca efectele nocive sunt aceleasi in orice loc in care biocombustibilii sunt produsi in cantitati mari.
Plopii, salciile si copacii de eucalipt, trei arbori care cresc repede ce sunt folositi drept sursa de biocombustibil, emit o cantitate importanta de izopren pe masura ce cresc, arata cercetatorii. Izoprenul formeaza ozon, o substanta toxica, atunci cand se amesteca in lumina soarelui cu alte substante poluante.
„Producerea pe scara larga a biocombustibililor in Europa ar avea un efect mic, dar semnificat, asupra ratei deceselor si asupra productivitatii din agricultura”, spune Hewitt.
Raportul estimeaza ca ozonul generat de copacii folositi pentru a atinge obiectivul pentru anul 2020 stabilit de Uniunea Europeana ar provoca aproximativ 1.400 de decese premature anual, costand societatea 7,1 miliarde de dolari.
Planul UE ar duce la reducerea valorii anuale a culturilor de grau si de porumb cu 1,5 miliarde de dolari, deoarece ozonul reduce productivitatea ogoarelor, afirma cercetatorii.
Oamenii de stiinta recomanda amplasarea plantatiilor de biocombustibil departe de centrele urbane popluate, pentru a limita producerea de ozon. De asemenea, acestia spun ca modificarile genetice ar putea fi folosite pentru a reduce emisiile de izopren.
Ozonul poate provoca probleme la plamani, fiind considerat vinovat pentru moartea a 22.000 de oameni anual in Europa. In total, poluarea aerului (provocata mai ales de combustibilii fosili) provoaca aproximativ 500.000 de decese premature in fiecare an in Europa.
Arderea biocombustibililor este considerata a avea efecte neutre asupra schimbarilor climatice, deoarece plantele absorb dioxidul de carbon atunci cand cresc si il elibereaza atunci cand ard sau se descompun. Combustibilii fosili, in schimb, adauga dioxid de carbon in atmosfera, eliberandu-l din depozitele subterane.
Biocombustibilii sunt considerati vinovati de cresterea preturilor alimentelor, ca urmare a concurentei pentru terenurile agricole cu plantele care produc culturi alimentare. Ca reactie la aceste critici, Comisia Europeana a anuntat anul trecut ca intentioneaza sa limiteze biocombustibilii din agricultura la 5% din totalul combustibililor folositi in transport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *