Productia de energie din surse regenerabile a trecut, pentru prima data in istoria Romaniei, de 2.000 de MW

Fa?a neagr? a energiei verzi
Productia de energie din surse regenerabile a trecut, pentru prima data in istoria Romaniei, de 2.000 de MW
Productia de energie din surse regenerabile a trecut, pentru prima data in istoria Romaniei, de 2.000 de MW

Productia de energie din surse regenerabile a trecut, pentru prima data in istorie, de 2.000 de MW, iar eolienele au reprezentat, in 4 septembrie, prima sursa de productie din tara. Dar, cu cat se produce mai multa energie verde, cu atat facturile platite de consumatori sunt mai mari.

In 4 septembrie, s-a inregistrat cea mai mare productie de energie din surse regenerabile din istoria Romaniei: peste 2.000 de MW provenind din sursele eolian, solar si biomasa. Raportand la productia totala de circa 7.000 de MW, putere orara, energia verde a asigurat aproape o treime din total. Cel mai mare aport l-a avut eolianul, cu o medie zilnica de aproape 1.900 de MW, dupa care solarul, cu putin peste 100 de MW. Biomasa a avut o productia constanta de 34 de MW.

In mod normal, o cantitate atat de mare de energie ar fi produs probleme in Sistemul Energetic National pentru ca energia din surse regenerabile este, prin lege, preluata cu prioritate in sistem, spre deosebire de surse ca hidro si carbune. Aceasta face ca Dispecerul Energetic National sa opreasca anumite capacitati ale producatorilor hidro si pe carbune cand productia de energie verde este mare, iar cererea mica.

Intamplarea a facut, insa, ca productia mare de energie din surse regerabile sa se suprapuna cu o cerere mare de curent la export, care a oscilat intre 600 si 1.000 de MW, principalul vanzator fiind Hidroelectrica. Acesta a avut, in cursul zilei respective, o cota relativ mica in total productie de energie, de circa 15%, fata de o cota obisnuita, 25-30%.

Cele mai mari exporturi au fost catre unguri, peste 500 de MW, catre sarbi, aproape 500 de MW, si catre ucrainieni, putin peste 200 de MW. La bulgari, am vandut aproape 200 de MW, dar am si importat 400 de MW de la Centrala Nucleara Kozlodui.

In Romania, exista capacitati instalate eoliene de circa 2.800 de MW si aproape 200 de MW in solar. Cele mai multe ferme eoliene sunt amplasate in Dobrogea. Productia de energie din surse regenerabile este subventionata de toti consumatorii romani prin sistemul certificatelor verzi. Eolianul primeste un certificat verde pentru fiecare MWh livrat in retea, iar solarul doua certificate verzi. Pretul unui certificat verde este de circa 50 de euro. Cu cat mai multa energie verde intra in sistem, cu atat facturile platite de romani sunt mai mari. Ponderea certificatelor verzi in factura la curent pentru o gospodarie este de circa 5%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *