CEZ AS, cel mai mare grup de utilitati electrice din Cehia, a estimat vineri ca parcul sau eolian din Estul Romaniei, cel mai mare din Europa, va aduce companiei castiguri cu 1,3 miliarde de coroane (67 milioane de dolari) mai mari in 2012, fata de 2011.
In perioada ianuarie-septembrie 2012, la parcul eolian de 600 MW Fantanele-Cogealac, detinut de CEZ, profitul inainte de dobanzi si taxe, depreciere si amortizare a fost cu un miliard de coroane mai mare decat cel obtinut in perioada similara din 2011, a anuntat vineri Barbora Pulpanova, purtator de cuvant al CEZ. Profitul ar urma sa creasca la 1,3 miliarde de coroane pentru intregul an 2012.
Majorarea castigurilor a fost determinata de finalizarea proiectului parcului eolian si conectarea la retea a tuturor turbinelor, a explicat oficialul CEZ, care nu a dorit sa anunte castigurile totale ale CEZ de pe urma proiectului.
In noiembrie, CEZ AS a conectat la retea turbinele produse de General Electric pentru cel mai mare parc eolian din Europa, in zona Dobrogea, asigurand astfel in fiecare an energia electrica necesara pentru peste un milion de gospodarii din Romania.
CEZ a anuntat recent ca toate cele 240 de turbine General Electric, avand fiecare o capacitate de 2,5 MW, sunt operationale. Grupul CEZ investeste in prezent 1,1 miliarde de euro (1,5 miliarde de dolari) in zona Dobrogea, pentru realizarea celor mai mari parcuri eoliene pe uscat din Europa, cu o putere totala instalata de 600 MW – Parcurile Eoliene CEZ de la Fantanele, Gradina si Cogealac.
Romania atrage investitori interesati de energia eoliana datorita stimulentelor guvernamentale si a amplasarii in apropiere de Marea Neagra, unde viteza media a vantului atinge 25,2 kilometri pe ora.
Conform datelor Asociatiei Europene a Energiei Eoliene (EWEA), la sfarsitul lui 2011, Romania avea capacitati de energie eoliana cu o putere totala instalata de 982 MW, mai mult decat dublu fata de 462 MW in 2011.
Subventiile acordate de statul roman pentru investitiile in energie regenerabila au atras investitori, inclusiv GDF Suez, care la 21 decembrie a anuntat ca intentioneaza sa dezvolte un parc eolian de 50 MW in sud-estul tarii. In 17 decembrie, compania energetica rusa Lukoil si grupul italian ERG SpA au achizitionat un parc eolian de 84 MW in Romania.
CEZ este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie Electrica Oltenia SA. Afacerile Grupului CEZ in Romania sunt reprezentate de cele 8 companii – CEZ Distributie, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development si TMK Hydroenergy Power.