Prognoza pe 100 de ani: tornade, veri tropicale si ierni fara zapada

Romania va consemna o crestere cu peste doua grade a temperaturii medii in acest secol, avertizeaza meteorologii.

Media temperaturii anuale va creste, in Romania, cu valori cuprinse intre 1,8 si 2,5 grade Celsius pina la sfirsitul secolului, ceea ce echivaleaza cu cresterea frecventei fenomenelor extreme: seceta, inundatii, ierni calde si veri fierbinti. Concluziile sint incluse in ultimul raport ONU privind schimbarile climatice si au fost prezentate luni la Bucuresti.

„Acest raport se realizeaza o data la cinci ani si prezinta felul cum va evolua clima”, a explicat pentru Cotidianul Constanta Boroneant, presedintele Societatii Romane de Meteorologie. Potrivit acesteia, intensitatea, dar si frecventa fenomenelor extreme vor creste in urmatorii ani din cauza poluarii cu gaze cu efect de sera. „Daca se va continua trendul actual de poluare, ne vom confrunta cu temperaturi tot mai ridicate vara si cu o crestere a frecventei valurilor de caldura. Cantitatile de precipitatii vor scadea, ceea ce va face ca perioadele de seceta sa fie tot mai indelungate. Si fenomenele extreme precum tornadele vor fi mai frecvente”, a explicat Constanta Boroneant.

Potrivit meteorologilor, in anii urmatori vom asista la alternante bruste ale vremii. Astfel, intr-un interval scurt de timp, de citeva ore, temperaturile sau precipitatiile pot oscila de la o extrema la alta. Si rezerva de apa va fi afectata de schimbarile climatice, potrivit cercetatorilor. „Disponibilitatea apei scade de la un an la altul, mai ales in zonele joase. Acest lucru va duce la disparitia sau la modificarea zonei de vietuire a mai mult de 30% dintre specii”, se precizeaza in raport.

Craciun fara zapada in Capitala

Sansele ca bucurestenii sa aiba zapada de sarbatori sint slabe, potrivit meteorologilor. In schimb, locuitorii din zona de nord a tarii se vor putea bucura de zapada in cea de-a doua parte a lunii. Din punctul de vedere al temperaturilor, specialistii au declarat ca vom avea valori pozitive ziua si usor negative noaptea.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *