Beneficiarii a 34 de proiecte Phare au semnat saptamana trecuta contractele de finantare pentru 9,3 milioane de euro.
Din cele 9,3 milioane de euro, 7,8 milioane de euro sunt fonduri Phare, a anuntat vineri Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest (ADR-NV). Proiectele fac parte din patru scheme de finantare Phare, destinate IMM-urilor si autoritatilor publice. Clujul are 14 proiecte, in valoare de 2,8 milioane de euro.
Schema de Granturi pentru Sectorul Public pentru Pregatirea de Proiecte in domeniul protectiei mediului se adreseaza autoritatilor publice, care au putut contracta intre 10.000 si 75.000 de euro, pentru un proiect. Potrivit ADR-NV, 14 consilii locale (CL) au semnat contracte de finantare, suma totala contractata prin programul Phare fiind de 483.167 de euro.
Beneficiarii sunt consiliile locale Crasna, Balan, Boghis, Halmasd, Cuzaplac si Jibou din judetul Salaj, Cavnic, Moisei si Borsa, din judetul Maramures, Marghita din judetul Bihor, Calatele, Rasca, Baciu si Mihai Viteazu din judetul Cluj.
Cea mai mare investitie este cea a comunei maramuresene Moisei, in valoare de 82.000 de euro, din care 90% fonduri Phare, pentru pregatirea proiectului „Moisei Eco-Logic”, de alimentare cu apa a localitatilor Moisei, Visul de Sus, Visul de Jos, Petrova, Lordina si Bistra.
Cele 4 proiecte clujene sunt in valoare totala de 143.850 de euro. Proiectul CL Mihai Viteazu, in valoare de 39.450 de euro, prevede „Dezvoltarea sistemului de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor contaminate, incluzand statie de compostare, punct de transfer si statie de sortare”.
CL Calatele are un proiect de 20.000 de euro referitor la calitatea apei, iar la Rasca se pregatesc studiile pentru extinderea retelei de alimentare cu apa cu 20.900 de euro. CL Baciu urmareste realizarea unui proiect de realizare a canalizarii si de construire a unei statii de epurare in comuna, in valoare de 63.500 de euro.
6,7 milioane de euro de la UE pentru infrastructura de mediu
Cea de-a doua schema se refera la sprijinirea initiativelor sectorului public in sectoarele prioritare de mediu, ce se adreseaza tot autoritatilor publice, din localitatile cu pana la 50.000 de locuitori, valoarea finantarii nerambursabile fiind insa mult mai mare, intre 300.000 si un milion de euro pe proiect.
in Nord-Vest au fost selectate 12 proiecte, pentru care finantarea Phare se ridica la 6,7 milioane de euro, sustin reprezentantii ADR-NV. Beneficiarii sunt consiliile locale Girisu de Cris din judetul Bihor, Crasna din judetul Salaj, Gilau, Ciucea si Baciu din judetul Cluj, Dumbravita si Ulmeni in Maramures si Carei, Tasnad (cu doua proiecte), Agris si Barsau din judetul Satu-Mare.
Proiectul CL Gilau vizeaza colectarea selectiva a deseurilor si transportul acestora, printr-un proiect in valoare de 777.122 de euro, in timp ce proiectul CL Baciu se refera la implementarea unui sistem eficient de gestionare a deseurilor municipale si asimilate, avand o valoare totala de 965.287 de euro. Cu peste 600.000 de euro, CL Ciucea dezvolta un proiect privind introducerea canalizarii in localitatea clujeana.
Peste 300.000 de euro, bani Phare pentru consultanta
Asistenta acordata IMM-urilor in scopul achizitionarii de servicii de consultanta in afaceri este o alta schema de finantare ce se adreseaza, de data aceasta, IMM-urilor sau ONG-urilor de IMM-uri. Acestea au putut obtine jumatate din suma necesara contractarii serviciilor de consultanta, dar nu mai mult de 20.000 de euro pentru o IMM individuala si respectiv 160.000 de euro pentru un ONG cu membri IMM.
in total, arata ADR-NV, s-au contractat din fonduri europene 325.484 de euro, de catre 13 companii, o asociatie, o fundatie si Camera de Comert Cluj. Beneficiarii clujeni sunt Cont-Elvira SRL (cu un proiect in valoare de 41.100 de euro), Tipoholding (16.018 euro), Cosmetic Plant (25.790 de euro), Salice Comprod (28.980 de euro), Asociatia Romana pentru Industria Electronica si Software (ARIES), filiala Transilvania (101.000 de euro), Net Brinel (38.850 de euro) si Camera de Comert Cluj (78.890 de euro).
Serviciile de consultanta pe care companiile doresc sa le achizitioneze cu sprijin de la CE sunt diverse, de la cresterea competitivitatii, cum e si cazul Cosmetic Plant, la alinierea la normele europene (Salice Comprod) sau extinderea in mediul rural (Cont-Elvira).
IMM-urile investesc in deseuri
Pentru schema de investitii pentru IMM-urile care actioneaza in domeniul gestionarii deseurilor au fost incheiate doar doua contracte de finantare, pentru proiecte in valoare totala de peste 600.000 de euro, din care 301.129 de euro bani Phare.
Este vorba despre Plastica SRL din Satu-Mare, cu un proiect in valoare de 202.258 de euro, si Ieromar Comserv din judetul Bistrita, cu un proiect de 414.200 de euro. Plastica urmareste reciclarea deseurilor rezultate din activitate, iar Ieromar, colectarea si valorificarea deseurilor lemnoase din bazinul hidrografic superior al Somesului Mare.
Sursa: Ziua de Cluj