Termocentrala ecologica la Galati

  0
  346

  Galatiul este pe cale sa devina un punct-cheie in sectorul energetic din Romania, compania italiana ENEL dezvoltand un proiect ce vizeaza construirea, in Zona Libera, a unei termocentrale ce ar putea deveni cea mai puternica din Sud-Estul Europei.

  Dupa cum v-am relatat deja in paginile ziarului nostru, o delegatie condusa de Matteo Cassani, directorul de investitii si dezvoltare pentru Romania al ENEL SpA, s-a intalnit recent cu reprezentanti ai autoritatilor galatene pentru o prima discutie pe aceasta tema. Proiectul este, deocamdata, privit pe plan local cu un optimism rezervat, dat fiind faptul ca o termocentrala ridica serioase probleme de mediu. Reprezentantii ENEL dau insa asigurari ca viitoarea centrala se va baza pe o tehnologie de varf, in conformitate cu cele mai pretentioase norme in domeniul ecologiei.

  Sistem ultra-sofisticat

  Pana in prezent, ENEL s-a ferit sa ofere prea multe elemente despre proiectul termocentralei de la Galati. Insa din start s-a specificat ca centrala va adopta Tehnologia pentru Carbune Curat (TCC) – „cea mai buna tehnologie disponibila pentru centralele electrice pe carbune, recunoscuta la nivel mondial ca tehnologia cu cel mai redus impact asupra mediului”. Termocentrala ar urma sa foloseasca asa-numitele „cazane ultrasupracritice” (presiune si temperaturi ridicate), ce permit deopotriva imbunatatirea randamentului, reducerea substantelor poluante, dar si minimalizarea costurilor de productie. TCC implica si folosirea de filtre sofisticate pentru captarea noxelor, iar apa folosita este integral recuperata. Tehnologia este asociata cu un sistem eficient de administrare a carbunelui, care prevede transportul si depozitarea materiei prime in conditii de perfecta siguranta. Nu in ultimul rand, TCC include un sistem computerizat de monitorizare a intregului ciclu de productie. Desigur, o astfel de centrala presupune investitii pe masura. Astfel, ENEL a calculat ca pentru construirea unei centrale cu o putere de 800 MW ar fi nevoie de aproximativ un miliard de euro! Ce-i drept, o asemenea centrala ar avea o putere echivalenta cu a unui reactor nuclear! Potrivit insa unor informatii vehiculate pe piata energiei, ENEL ia in calcul o putere chiar si mai mare, de pana la 2000 MW, ceea ce ar face din termocentrala de la Galati lider pe acest profil din sud-estul Europei!

  Pozitie strategica

  De ce Galati, pentru acest proiect? In primul rand, construirea centralei in Zona Libera implica o serie de facilitati vamale, la care se adauga legaturile pe Dunare, dar si pe cale ferata, cu spatiul ex-sovietic, de unde ar urma sa fie furnizata materia prima. Dupa cum ne-a declarat Angela Ivan, directorul executiv al Zonei Libere Galati, partener al ENEL in acest proiect este firma Global International 2000 din Bucuresti, care a concesionat, in august a.c., 36,5 hectare de teren, acesta urmand sa asigure amplasamentul termocentralei. Este cea mai mare suprafata de teren concesionata in Zona Libera, durata contractului fiind pe 49 ani, cu posibilitatea extinderii pe inca 24 ani si cinci luni. „Cu siguranta, va fi cel mai important proiect dezvoltat in zona. Deja a venit o armata de specialisti pentru prospectiuni, masuratori de tot felul. Din cate ni s-a explicat, termocentrala va fi o veritabila <>. Apa folosita nu se va elibera in mediu, ci va fi recirculata prin filtre, iar cenusa rezultata va fi folosita pentru obtinerea unui produs secundar, un material asfaltic pentru sosele”, a precizat directorul Zonei Libere.

  Mediul inainte de toate

  Primul hop si, poate, cel mai important ce va trebuie depasit de ENEL consta in obtinerea avizelor de mediu. „Pe de o parte, sunt normele europene. Insa o asemenea investitie, fiind aproape de granita, va avea nevoie si de un aviz de mediu transfrontalier, din partea Ucrainei si R.Moldova”, ne-a declarat Mihai Turcu, directorul Agentiei Judetene de Protectia Mediului Galati. „Noi nu dorim sa ne punem de-a curmezisul, ar fi o investitie importanta pentru Galati, insa obtinerea avizelor nu va fi un lucru usor si va dura vreo doi ani. Trebuie o analiza foarte serioasa, un studiu de impact asupra mediului foarte detaliat, mai ales ca suntem intr-o zona foarte sensibila din punct de vedere ecologic – intre Dunare, lacul Brates si Parcul National Lunca Inferioara a Prutului. Noi am solicitat chiar ca studiile pe mediu sa fie facute de o firma specializata independenta. Dar, deocamdata, nu stim nici noi foarte multe despre proiectul in sine. Am inteles ca e vorba de tehnologie de ultima ora, dar asteptam concret, sa vedem despre ce va fi vorba. Va fi inclusiv o dezbatere publica in care, de la ONG-uri si institutiile abilitate pana la simplul cetatean isi va putea prezenta punctele de vedere „, a explicat Mihai Turcu.

  Facilitati pentru galateni

  La randul sau, prefectul Mihai Capra (termoenergetician de meserie n.r.) a solicitat ca, eventual, sa vada pe viu o termocentrala construita dupa modelul pe care ENEL vrea sa-l aplice la Galati, pentru a sti concret ce solutii tehnologice s-au gasit. „Sigur, ENEL este o firma serioasa, sigur ca ne intereseaza o investitie de un miliard de euro in zona Galatiului, dar este greu de dat un verdict pana nu vedem exact in ce constau performantele unei astfel de centrale. In Spania si Italia se pare ca exista ceva similar. Din cate mi s-a explicat, ar urma sa fie folosita, ca materie prima, huila cu o putere calorica mare, adusa din Ucraina. Cenusa care rezulta am inteles ca va fi transformata in material de constructii. Este un element important, pentru ca nu ne putem trezi cu vreo noua halda. Urmeaza, in jurul datei de 15 ianuarie sa ne fie prezentat de catre ENEL un studiu de prefezabilitate, in care vom avea date mai exacte”, ne-a declarat prefectul Mihai Capra. Acesta a precizat ca ENEL a oferit inclusiv o serie de facilitati pentru Galati, cum ar fi energie electrica la preturi mai mici pentru iluminatul public si pentru societatile locale de servicii publice. Alte beneficii pentru oras ar fi ca s-ar asigura locuri de munca suplimentare. Potrivit ENEL, construirea termocentralei ar putea incepe in 2009, dupa obtinerea tuturor permiselor si autorizatiilor, si ar dura aproximativ patru ani.

  Parteneri controversati

  In realizarea termocentralei, ENEL va mai avea doi parteneri Global International 2000 si Romelectro. Aceste firme, ce vor detine zece si, respectiv, cinci la suta din afacere, desi nu sunt de „calibrul” concernului italian, sunt strategic plasate pe piata energiei din Romania, chiar daca vizavi de ele exista si opinii controversate.
  Astfel, patronul Global International 2000, este Boris Golovin, fost ofiter in Spetnatz, trupele speciale ale GRU (ex-serviciul de spionaj al armatei sovietice n.r.). Prin firma sa, Golovin a devenit un furnizor important de carbune pentru centralele termice din Deva, Iasi si Suceava. De numele sau se leaga mai multe afaceri mai mult sau mai putin intortocheate de pe piata energiei si nu numai, Golovin fiind creditat ca reprezentand, de fapt, interesele unor oligarhi rusi cu greutate, precum Oleg Deripaska si Igor Ziuzin, ale caror legaturi duc pana la Kremlin. Iar vicepresedinte al Global International 2000 este Horian Bejan, fost director general adjunct in Ministerul Industriilor, care s-a ocupat de spatiu ex-sovietic, fiind chiar unul dintre oficialii care au reprezentat statul roman in destul de paguboasa afacere a combinatului de la Krivoi-Rog, din Ucraina.

  In ce priveste termocentrala de la Galati, pe langa punerea la dispozitie a terenului din Zona Libera, Global International 2000 ar urma sa aiba misiunea de a furniza materia prima, carbune din spatiul ex-sovietic. Cat priveste galoanele de membru al serviciilor secrete ale lui Boris Golovin, unii sunt de parere ca, atunci cand vine vorba de Rusia, acest lucru ar fi mai degraba un avantaj.

  In ce priveste Romelectro, rolul acesteia ar urma sa fie intocmirea expertizei tehnice. Nici Romelectro nu este ferita de controverse. Compania mosteneste, inclusiv prin titulatura, singura firma de comert exterior in domeniul energie de dinainte de 1989!

  In prezent, patronata de Viorel Gafita, Romelectro s-a dovedit una din firmele de suflet ale fostului ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, in timpul acestuia reusind sa obtina contracte extrem de profitabile cu statul. Mai mult, Dan Ioan Popescu, dupa ce a parasit Ministerul Economiei, a cumparat la preturi fara concurenta una dintre societatile aflate in portofoliul Romelectro, iar legaturile se pare ca nu se opresc aici.
  Unii s-ar intreba daca, in contextul relatiilor delicate pe teme energetice intre UE si Rusia, ENEL nu ar putea avea in viitor probleme cu furnizarea de materie prima.

  Cel putin pana acum, ENEL se pare ca s-a descurcat bine in afacerile din Rusia. Compania italiana este primul investitor din afara Rusiei caruia i s-au cedat active in urma procesului de liberalizare si privatizare din domeniul energiei. Este suficient sa amintim ca ENEL detine o participatie semnificativa la unul dintre principalii producatori rusi de energie OGK-5, ca a preluat o parte insemnata din compania Yukos, si ca a fost selectionata parte in administrarea centralei termoelectrice Russian North-West.

  Desigur, acestea sunt numai o mica parte din afacerile pe care ENEL le desfasoara in toata lumea. Care ar urma sa fie rolul termocentralei de la Galati in tot acest mecanism al energiei, poate vom afla pe masura ce dezbaterile pe aceasta tema vor continua, iar situatia proiectului se va mai limpezi.

  Expansiune energetica

  ENEL este un veritabil colos energetic: cea mai mare companie de electricitate din Italia, a doua companie de utilitati pentru capacitate instalata din Europa. Compania s-a extins puternic si in Romania, reusind sa perfecteze in 2005 achizitionarea companiilor de distributie a energiei Electrica Banat, Electrica Dobrogea, iar in acest an si-a dublat practic capacitatile achizitionand Electrica Muntenia Sud. Dar ENEL are planuri si mai ambitioase, fiind interesata de modernizarea termocentralei de la Braila, in construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, dar si de dezvoltarea sectorului energiei regenerabile.

  Sursa: Viata Libera

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.