Programul Cabinetului Ponta prevede reanalizarea situatiei referitoare la „cazul” Rosia Montana

Participarea statului român în proiectul Ro?ia Montan? pus? în pericol de insolven?a Minvest Deva
Programul Cabinetului Ponta prevede reanalizarea situatiei referitoare la "cazul" Rosia MontanaProgramul Cabinetului Ponta prevede reanalizarea situatiei referitoare la "cazul" Rosia Montana

Programul Cabinetului Ponta prevede reanalizarea situatiei referitoare la „cazul” Rosia Montana, avand in vedere preocuparea manifestata de public in aceasta privinta, urmand ca deciziile care vor fi luate sa fie in acord cu interesul national, protectia mediului si legislatia europeana.

„Avand in vedere preocuparea publica privind cazul Rosia Montana, Guvernul va reanaliza in mod transparent si pe baza de dialog deschis si democratic situatia existenta astfel incat deciziile sa fie in acord cu interesul national, protectia mediului si legislatia europeana”, se prevede in programul de guvernare, la capitolul privind protectia mediului.

Ministrul demis al Mediului, Korodi Attila, a declarat ca o analiza juridica ceruta in legatura cu intreruperea sau continuarea evaluarii proiectului de la Rosia Montana dupa anularea planurilor de urbanism ale localitatii recomanda Comisiei de Analiza Tehnica sa ceara investitorului un nou certificat de urbanism, facut in baza unui PUZ valabil.

„Astazi (joi, n.r.) mi-au parvenit rezultatele analizei cerute in problema Rosia Montana. Juristii consultati de noi afirma ca lipsa unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) valabil reprezinta un impediment in continuarea procedurii si recomanda Comisiei de Analiza Tehnica (CAT) a proiectului sa-i ceara investitorului sa depuna un nou certificat de urbanism care sa reflecte un PUZ valabil”, a declarat, joi, ministrul demis al Mediului, Korodi Attila.

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) afirma, in replica la declaratiile ministrului demis al Mediului privind analiza juridica ce ar impune oprirea evaluarii proiectului, ca legea spune ca analiza impactului proiectului asupra mediului trebuie finalizata imediat.

„Legea spune ca procedura de evaluare trebuie finalizata imediat. Speram sa putem crea miile de locuri de munca atat de mult asteptate in zona. (…) Nu cunoastem continutul opiniei legale emise catre ministrul (demis, n.r.) Korodi si nici baza legala a acestei opinii. Nu exista insa baza legala ca, in momentul in care avem deja un certificat de urbanism valabil si in vigoare, ministrul Korodi sa ne solicite un alt certificat de urbanism”, afirma reprezentantii companiei, intr-un comunicat de presa dat publicitatii joi seara.

Ministerul Mediului a cerut un audit judiciar pentru a decide o eventuala oprire a analizei proiectului minier de la Rosia Montana in urma deciziei definitive a Curtii de Apel Alba Iulia prin care planurile de urbanism pe care se bazeaza certificatul de urbanism si alte acte ale proiectului au fost declarate nule.

Auditul a fost cerut de ministrul demis al Mediului, Korodi Attila, la cateva zile dupa instalarea sa in functie. Ministrul solicita verificarea eventualelor consecinte ale deciziei judecatoresti asupra procesului de evaluare a proiectului minier.

„Inca de cand am preluat mandatul am fost intrebat daca decizia judecatoreasca de la Alba Iulia impune oprirea proiectului minier. O asemenea decizie nu poate fi luata fara consultarea specialistilor juristi, astfel ca am cerut atat Directiei juridice din minister cat si, prin intermediul acesteia, casei de avocatura cu care ministerul lucreaza de mai multi ani, sa imi spuna ce trebuie facut din punct de vedere juridic in situatia generata de respectiva decizie judecatoreasca defintiva”, declara miercuri Korodi.

Korodi Attila se afla in plin proces cu investitorul de la Rosia Montana dupa ce, in 2008, in precedentul sau mandat ministerial, tot in urma unei hotarari judecatoresti prin care certificatul de urbanism al proiectului a fost anulat, a decis oprirea procesului de evaluare a impactului proiectului minier asupra mediului.

Hotararea judecatoreasca definitiva in urma careia a fost necesara expertiza juristilor a fost pronuntata de Curtea de Apel Alba Iulia care a anulat irevocabil, in 5 aprilie 2012, in urma unei reclamatii depusa de trei organizatii non-guvernamentale, Hotararea numarul 1 din 2009 a Consiliului Local Rosia Montana prin care a fost validata procedura de vot privind Planul de Urbanism General (PUG) si Planul de Urbanism Zonal (PUZ) pentru Zona de Dezvoltare Industriala Rosia Montana Gold Corporation.

La acel moment, Gabriel Resources, actionarul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation, sustinea ca hotararea Curtii de Apel Alba Iulia nu afecteaza deciziile Consiliului Local Rosia Montana privind adoptarea planurilor de urbanism, ci doar procedura de vot, iar procesul de avizare a proiectului continua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *