Conferinta de la Doha privind schimbarile climatice: Progresele din prima saptamana, minore

0
381
Conferinţa de la Doha privind schimbările climatice: Progresele din prima săptămână, minore
Conferinta de la Doha privind schimbarile climatice: Progresele din prima saptamana, minore

Conferinta Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (COP 18), inceputa pe 26 noiembrie in capitala Qatarului, Doha, isi deschide marti, 4 decembrie, segmentul la nivel inalt. Delegatia Romaniei, la aceasta a 18-a Conferinta a Partilor la Conventia-cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (UNFCCC), cuprinde reprezentanti ai Ministerului Mediului si Padurilor si ai Ministerului Afacerilor Externe, si este condusa de Elena Dumitru, secretar general adjunt al MMP.

Mizele centrale ale negocierilor de la Doha raman continuarea Protocolului de la Kyoto (KP), printr-o noua perioada de angajament dupa anul 2012 (CP2), si pregatirea viitorului acord global post 2020, obligatoriu din punct de vedere juridic.  

Continuarea mecanismelor flexibile de piata sub Protocol reprezinta un alt subiect central pe agenda negocierilor. Au fost avansate propuneri privind solutii tranzitorii pentru continuarea mecanismelor pana la ratificarea amendamentului preconizat la Protocolul de la Kyoto si pana la intrarea deplina in vigoare a CP2 in cazul in care se va agrea asupra acesteia.

Romania sustine continuitatea mecanismelor de piata, inclusiv a celor in care este participant activ, respectiv mecanismul  Implementare in comun (JI) si tranzactiile cu Unitati ale Cantitatii Atribuite (AAU), prin intermediul mecanismului international de tranzactionare a emisiilor (IET). In ceea ce priveste mecanismul JI, Statele Membre UE au agreat asupra unei optiuni care ar permite continuarea fara intreruperi a acestor proiecte dupa anul 2012. Referitor la tranzactiile cu AAU, pe masa negocierilor de la Doha se afla in prezent doua propuneri avansate de Grupul G77+China si de Elvetia, alaturi de optiunea prevazuta in Protocolul de la Kyoto, care se va aplica automat in cazul in care la Doha nu se agreeaza asupra unei noi propuneri.

Romania va sustine reportarea integrala a surplusului de AAU din prima in a doua perioada de angajament sub Protocol, surplus de care va beneficia ca urmare a reducerii substantiale a emisiilor sale de gaze cu efect de sera (GES). Cat priveste utilizarea acestui surplus in CP2, cele cateva optiuni existente pot conduce la o anumita flexibilitate. O abordare flexibila va asigura atat prezervarea integritatii de mediu, cat si valorificarea oportunitatilor oferite de surplusul AAU reportat, pentru activitati care sa respecte angajamentele interne si internationale ale Romaniei de combatere si prevenire a efectelor schimbarilor climatice.

In ceea ce priveste lucrul sub Platforma Durban, care pregateste viitorul acord global climatic si care va trebui sa contina angajamente obligatorii pentru toate statele Parti la Conventie, progresele din prima saptamana au fost minore. Din acest motiv, stabilirea unui program cu obiective clare si cu un calendar definit pentru anul 2013 ramane sub semnul intrebarii. Daca viitorul acord global e asteptat sa intre in vigoare in anul 2020, finalizarea sa este preconizata pentru anul 2015, iar programul de lucru pentru anul 2013 poate juca un rol important in atingerea acestui scop. Finalizarea si agrearea acestui program de lucru sub Platforma Durban va fi discutata pe parcursul saptamanii curente de negocieri, in cadrul segmentului la nivel inalt.

Lucrarile COP 18 de la Doha urmeaza sa se incheie in seara zilei de vineri, 7 decembrie. Tot vineri sunt asteptate adoptarea decizilor finale ale Conferintei, dar si a amendamentului care sa permita continuarea Protocolului de la Kyoto.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.