Proiect de imbunatatire a sistemului de management al deseurilor de 2,4 mil. euro al ARPM Sibiu

0
481

Agentia Regionala de Protectia Mediului Sibiu a demarat un proiect de imbunatatire a sistemului de management al deseurilor la nivelul Regiunii 7 Centru, cu accent pe deseuri biodegradabile, periculoase si din constructii si demolari, in valoare de 2,4 milioane euro, finantat de Guvernul Norvegiei.gestionarea deseurilor

„Obiectivul principal al proiectului este implementarea unor masuri mai greu de atins prevazute in Planul Regional de Gestionare a Deseurilor in Regiunea 7 Centru, numite masuri calitative. Pana in prezent, numai indeplinirea masurilor cantitative a beneficiat de finantari (construirea depozitelor de deseuri, statii de sortare, statii de transfer, inchiderea depozitelor neconforme). Acestea sunt importante, dar adeseori esueaza din lipsa de ‘know-how’, experienta, profesionalism, sustinere din partea societatii civile si informarea autoritatilor. Dorim ca oamenii sa colecteze deseurile menajere periculoase (medicamente si vopsele expirate etc) in locuri special amenajate, nu la olalta cu celalalt gunoi menajer”, a declarat directorul ARPM Sibiu, Dumitru Ungureanu.

De asemenea, proiectul isi propune dezvoltarea abilitatilor autoritatilor publice locale pentru un management superior al deseurilor municipale, bazata pe intarirea capacitatii administrative, accesul la informatii corecte, dezvoltarea abilitatilor de informare a publicului, evaluarea corecta a costurilor, prioritizarea nevoilor, identificarea resurselor; eliminarea deseurilor in conformitate cu cerintele legale in vederea protejarii sanatatii populatiei si a mediului.

„Ne dorim ca impreuna cu autoritatile locale sa introducem reguli stricte in privinta deseurilor rezultate din constructii. Asta presupune ca in momentul in care primariile acorda autorizatii de demolare sa introduca si obligativitatea ca beneficiarul autorizatiei sa prezinte un raport privind deseurile, ca acestea sa nu mai fie aruncate la marginile localitatilor”, a adaugat Ungureanu.

Din cele 2,4 milioane de euro ale proiectului, 2 milioane sunt suportate de Guvernul Norvegiei, iar proiectul se va finaliza in aprilie 2011.

Sursa: NewsIn

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.