Proiecte de 5 miliarde euro pentru fondurile europene

0
441

Romania va trimite in 2009, la Bruxelles, noi aplicatii pentru protectia mediului. Desi nu a cheltuit niciun euro de la UE din banii alocati pentru mediu, tara noastra a pregatit deja pentru acest an alte 80 de proiecte noi.
gestionarea deseurilor
Ministerul Mediului a pregatit 80 de proiecte in valoare de peste 5 miliarde euro pentru anul 2009, in conditiile in care pentru 2007 si 2008 a primit aprobare de la CE pentru opt proiecte majore care insumeaza 850 milioane euro si a semnat 30 de proiecte mai mici de peste 5,2 milioane euro.

Astfel, potrivit Programului Operational Sectorial de Mediu pentru 2009, pentru sectorul apa si apa uzata este nevoie de 3,5 miliarde euro, si vor fi depuse 33 de proiecte, iar pentru gestionarea deseurilor, 30 de proiecte care insumeaza 750 milioane euro.

Termoficarea urbana are nevoie de 460 milioane euro si exista opt proiecte, iar alte patru proiecte care vizeaza prevenirea inundatiilor insumeaza 200 milioane euro.

Pentru perioada 2007-2013, fondurile totale de mediu se ridica la 5,6 miliarde euro, dintre care 4,5 miliarde euro sunt alocate de catre Uniunea Europeana din Fondul de Coeziune si Fondul European de Dezvoltare.

Niciun proiect pentru gestionarea deseurilor

Romania nu a cheltuit niciun euro din fondurile UE pentru mediu, iar proiectele depuse pana acum acopera doua din cele cinci axe care vizeaza investitiile.

Pentru prima axa, privind extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata, ce beneficiaza de cea mai mare alocare financiara, au fost depuse si aprobate de CE noua proiecte, iar pentru cea de-a patra axa privind protectia naturii au fost depuse 15 proiecte.

Pentru cea de-a doua axa prioritara, care vizeaza realizarea depozitelor ecologice de deseuri si inchiderea gropilor de gunoi neconforme, care are o alocare financiara de 1,17 miliarde euro, nu a fost depus niciun proiect, desi autoritatile promiteau inca din luna iulie 2007 transmiterea primelor proiecte pregatite pentru contractarea banilor europeni.

Inscrierile pentru „Casa Verde”, din 16 februarie

Persoanele fizice care vor sa-si instaleze panouri solare, minicentrale eoliene, pompe geotermale sau alte sisteme de caldura obtinuta prin surse alternative de energie se pot inscrie in programul Ministerului Mediului incepand cu data de 16 februarie 2009.

Anuntul a fost facut de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), dupa ce ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a anuntat o noua amanare a datei la care va fi publicata lista instalatorilor care sunt acceptati in programul „Casa Verde”.

Astfel, dupa data de 12 ianuarie 2009, cand va fi publicata aceasta lista, cei interesati o vor putea consulta pe pagina de internet a Administratiei Fondului pentru Mediu, la adresa ww.afm.ro, pentru ca, din 16 februarie 2009, sa se poata inscrie la unul dintre instalatorii validati.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.