Proiectele uimitoare care pot face Internetul mai „verde”

“Internetul lucrurilor”, partea întunecat?: risipa uriasa de energie
Proiectele uimitoare care pot face Internetul mai "verde"
Proiectele uimitoare care pot face Internetul mai „verde”

Daca Internetul ar fi o tara, ea s-ar situa pe locul 6 la nivel global in clasamentul consumului de curent electric. Proiectele uimitoare ale companiilor Apple, Google si Facebook pot schimba Internetul in viitor, facandu-l mai „verde”.

Intr-un raport intocmit de organizatia Greenpeace („Clicking Clean: How Companies are Creating the Green Internet”) sunt oferite informatii interesante in legatura cu consumul imens de energie electrica pe care il presupune Internetul, scrie news.com.au.

Anul acesta este de asteptat ca numarul utilizatorilor de Internet sa ajunga la trei miliarde, ceea ce va reprezenta o provocare si mai mare in plan energetic pentru planeta noastra.

Energia, o problema tot mai mare

Platformele oferite de Google, Facebook si Twitter necesita un trafic de date cu adevarat impresionant. In ultimii doi ani, companiile Apple, Google si Facebook au trecut la o varianta mai „verde” de consum.

Un alt mare jucator de pe piata, Amazon, a anuntat ca in prezent doar 15% din energia pe care o foloseste provine din surse regenerabile. Tehnologia cloud a celor de la Amazon este alimentata in proportie de 28% cu energie provenita din arderea carbunilor, 27% venind de la centralele nucleare, iar 25% din gaz.

Organizatia Greenpeace sustine ca Amazon si Twitter nu vor sa dezvaluie ce amprenta energetica au, cea de-a doua nefacand niciun efort pentru a obtine energie mai curata. Platforma iCloud, oferita de Apple, va folosi in curand exclusiv energie provenita din surse regenerabile.

Compania americana controleaza in prezent una dintre cele mai mari instalatii solare private din SUA. Cei de la Facebook au decis, de asemenea, sa investeasca in energia eoliana suma de 1,9 miliarde de dolari, comandand echipamentul necesar. Google va folosi de asemenea energie „verde” pentru serviciile Gmail si YouTube.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *