Promovarea energiei regenerabile

Pe 26 ianuarie 2009 se800px-irena_mapsvg.png infiinta la Bonn (Germania) Agentia Internationala pentru Energie Regenerabila (IRENA – International Renewable Energy Agency). La acel moment 50 de state au semnat documentul de infiintare. Ulterior alte state au intrat in aceasta agentie, astfel pe 23 noiembrie 2009 Andris Piebalgs (Comisarul  european privind energia) semna la Berlin (Germania) statutul Agentiei facand ca U.E. sa fie al 138-lea menbru al IRENA si in acelasi timp prima organizatie interguvernamentala care a semnat statutul. La acel moment U.E. si-a luat angajamentul ca pana in anul 2020, 20% din totalul energiei utilizate sa fie produsa pe baza tehnologiilor nepoluante (energie regenerabila). Comisarul Piebalgs a precizat la acel moment ca prin aderarea Uniunii Europene la IRENA, s-a demonstrat ca promovarea surselor de energie regenerabila este un element cheie al politicii energetice externe.

Hellen Pelosse (director interimar al Agentiei) a spus ca IRENA a fost infiintata pentru a sprijini statele care pledeaza pentru promovarea energiilor regenerabile in politicile si programele nationale. De asemenea a anuntat faptul ca U.E. va fi sprijinita in realizarea obiectivelor ambitioase pe care si le-a propus.

Ultima reunire a avut loc la Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite) pe data de 17 ianuarie 2010, unde au participat 500 de delegati din 120 de state membre. Aceasta intrevedere a avut loc pentru stabilirea Programului de lucru al Agentiei si a bugetului pentru anul 2010. IRENA si-a propus cartografierea potentialului global al energiilor regenerabile si stabilirea unor politici de promovare a acestora.

sursa : www.irena.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *